27. 1. 2017 – 9.05

.glasbene novice

Audio file

Novice

Najprej k znamkam. A ne kar kakršnim koli, pač pa k posebni britanski ediciji znamk s podobami iz kariere pred dobrim letom preminulega Davida Bowieja. Bowie tako postaja prvi glasbenik, ki mu je posvečen celoten niz znamk, Beatli, Floydi in podobne legende so namreč doslej v čast dobivale le posamezne znamke. Bowiejeva zbirka gre v redni obtok 14. marca, na spletni strani Royal Maila pa je že na voljo za prednaročila. 10-delni set bo sicer vseboval umetnikove najbolj slovite naslovnice albumov in  ikonične fotografije iz njegovih živih nastopov, ob tem pa bo na voljo še nekaj uokvirjenih spominskih znamk. Pa naj še kdo reče, da filatelija ni kul!

Za trenutek se ustavimo pri Jamieju Xx, ki je s svojim bendom The Xx sicer ravno ta mesec izdal uspešen in kvaliteten novi album, zdaj pa ga je posredno doletela tožba zaradi enega izmed samplov z njegove lanske samostojne plošče. Newyorška acapella skupina The Persuasions namreč toži Apple, ker je tehnološki gigant v svoji reklami za iPhone 6 uporabil Jamiejev hit I Know There’s Gonna Be (Good Times), ki sampla prav The Persuasions. Čeprav je Jamie za sample dobil soglasje, bi naj bila za uporabo v oglaševalske namene potrebna nova, ločena pogodba.

Eksperimentalni producent Flying Lotus je ustvaril svoj prvi igrani film. Imenuje se Kuso, kar naj bi v japonščini pomenilo drek, trailer pa je v javnost pricurljal že prejšnji petek. Ta teden so že potekale prve projekcije filma, da pa je film nekaj posebnega, se da razbrati iz podatka, da je zaradi skrajno eksplicitnih vsebin veliko gledalcev projekcijo zapustilo že pred njegovim koncem.

Redni gost Svaštarnic Gucci Mane je v sredo napovedal naslov svojega novega albuma, včeraj pa mimogrede navrgel še en nov EP, imenovan 3 For Free. Odkar je lansko pomlad prišel iz zapora, glasbo izdaja praktično vsak mesec, pa tudi nad kvaliteto se ne moremo zares pritoževati.

ANOHNI, ki je izdala enega izmed najboljših albumov preteklega leta in ob tem neprestano opozarjala na nepravičnosti v ameriški družbi, namerava očitno svoj pečat pustiti tudi na letu 2017. Kot sestrsko ploščo lanskemu dolgometražcu HOPELESSNESS je napovedala EP PARADISE, ki bo 17. marca izšel pri založbah Secretly Canadian in Rough Trade. Tudi na tem izdelku je pevka sodelovala z uveljavljenima indie producentoma Oneohtrixom Point Never in Hudsonom Mohawkom. EP napoveduje istoimenska skladba, ki bo zdaj in gotovo v prihodnosti še večkrat zasedla tudi eter Radia Študent.

Nočno dogajanje

Po avtorjevi subjektivni oceni je koncertni dogodek dneva vnovičen obisk hrvaških rap ekip High5 in Dječaci. V Gala Hali bomo zagrebške in splitske rime konzumirali od desete naprej.

Ljubitelji trših zvokov lahko na svoj račun pridete v Gromki, ki bo od devete ure naprej gostila dve temačni glasni domači zasedbi Ambra in Release the Ectoplasm.

V Channel Zeru bosta v sklopu cikla Level Up nastopila italijanski metal bend s trobili Ottone Pesante in domači hrupneži Kormorana. Italijani bodo jutri nastopili še v ajdovski Bazi.

Mariborčanom priporočamo obisk kluba Wetrinsky, kjer bodo nastopili mladi psihedeliki Persons From Porlock.

V klubu Kompleks v Ravnah na Koroškem bodo kitarske zvočne zidove gradili nam dobro znani Haiku Garden, pomagala pa jim bosta slovenjegraška hipija Hippies’ Guru.

Kranjski Trainstation Subart pa bodo pretresli naši electro-rockerji Kontradikshn, spremljal jih bo elektronski eskperimentalec Helahirn. 

Institucije

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.