7AM: Benefit for Iggy's shirt

7AM: Benefit for Iggy's shirt

Oddaja
9. 10. 2019 - 19.00

samozaložba/Pigpower Records, 2019

 

Dobro leto in pol po tem, ko so izdali svoj prvi album, se 7AM vračajo s še eno, daljšo, močnejšo in še bolj izdelano ploščo - v Tolpi bumov namreč tokrat predstavljamo njihovo svežo kitarsko razgnanjalico z naslovom Benefit for Iggy's Shirt. Bend 7AM sicer v obdobju med obema albumoma ni veliko počival. Odigral je dve daljši koncertni turneji po Evropi, ki ju je v dobri meri bukiral v lastni režiji, kar seveda že samo po sebi pomeni veliko. Spomnimo, da smo 7AM na Radiu Študent prvič obilno vrteli v času, ko je bil bend pred dvema letoma vključen v sedemnajsto izvedbo našega Klubskega maratona. Sklepamo lahko torej, da gre za bend, ki na domači sceni ustvarja s polno posvečenostjo, četudi nas morda njihova online prezenca ne bi navedla na takšno misel.

Jutranje bujenje v melodične kitare
 / 22. 2. 2018

Kot glavna motorja benda še vedno delujeta Mičo in Anabel. Basistka Anabel na novi plošči prevzame osrednjo pesniško in vokalno vlogo; na drugi strani pa Mičotovo kitarjenje predstavlja glavni kreativni pogon benda, ki skoraj v celoti pelje razvoj posameznih skladb. Zasedbo tudi tokrat dooblikuje še bobnar Davor, ki se je po vključitvi v bend kar tekom Klubskega maratona zdaj usidral in v postavi našel svoje pravo mesto. 7AM nas še zmeraj v veliki meri spominjajo na zvok ameriškega kitarskega undergrounda osemdesetih let. Lahko bi vlekli primerjave s posameznimi entitetami tistega obdobja, denimo z revolucionarnim poletjem Washington D.C.-ja, melodičnimi hrupneži à la Dinosaur Jr. in Hüsker Dü ali portlandskimi prvaki temačnega zvoka, kot so Wipers in Dead Moon. Nedvomno si 7AM delijo kar nekaj lastnosti z omenjenimi bendi, recimo izrazito direkten hrupen izraz, neskončne distorzirane kitarske solaže ali stalno lovljenje ravnotežja med spevnostjo in kričanjem. Te stvari jim res ležijo v bližini srca, a zdi se, da tudi 7AM - kot omenjeni ameriški bendi - skuša vzpostaviti in s časom izpiliti predvsem svoj lasten pristop.

7AM so novo ploščo posneli skoraj popolnoma sami, v lastni režiji na farmi na Ptujskih gorah, kot nam je sam Mičo povedal v včerajšnji oddaji 100 decibelov. Ta pogumen skok v zgolj lastne kapacitete za snemanje in produkcijo plošče je bendu zgotovo omogočil stopiti še korak naprej. Komadi so organsko odigrani, bend zvoka na plošči ni pretirano poliral, in skozi tak proces je rezultat v nekaj pogledih tudi precej zanimiv - megleni vokali Anabel denimo pogosto vzbudijo vtis, kot da se oglašajo iz sosednje sobe, kar plošči zagotovi prav poseben šarm. Sicer pa so, podobno kot 7AM, tudi omenjeni ameriški bendi svoj prepoznaven izraz izoblikovali v studiu. 7AM tega procesa verjetno še niso popolnoma dovršili, a glede na skorajšnjo vzpostavitev lastnega studia res izkazujejo veliko potenciala in zmožnosti, kar bi jih v prihodnosti lahko odpeljalo še en nivo višje.

M O R V E R N, Samuel Blues & Miha Erič, Kikiriki, SsmKOSK, 7AM, Kompilacija KM19
 / 8. 10. 2019

Na plošči Benefit for Iggy’s Shirt so 7AM poskusili tudi vsaj malo razširiti svoj izraz - zagotovo zelo ugodno padejo nekateri nepričakovani trenutki, denimo, ko se bend malo stiša in umiri energijo komada ali ko odigra kak izrazito drugačen, nepričakovan rif. Vendar je opaziti tudi, kako se je njihov pesniški pristop zasidral v obliki, katere rezultat so znova in znova komadi s sorodnim potekom; komadi, ki jih je včasih težko razlikovati med seboj in ob katerih je zahtevno vzpostavljati primerjave s predhodnim materialom. Svežina, ki jo je bend pokazal na Klubskem maratonu leta 2017, je malo zbledela in za pot naprej bend potrebuje novo songwritersko razširitev. Vseeno pa smo daleč od tega, da bi plošča - takšna kakršna je - razočarala. Zelo očitna je količina napora, ki jo je bend vložil v proces njenega nastanka. Benefit for Iggy’s Shirt s svojimi dvanajstimi komadi zagotovo stoji kot celota in prikaže bend v pravi luči. Nadaljnji extra push pa bi 7AM lahko uvrstil tudi med top domače kitarske bende, že s tokratnim izdelkom pa smo lahko več kot zadovoljni. 

7AM sicer zaenkrat niso napovedali koncertne promocije nove izdaje, album pa zagotovo že lahko nabavite z bendove Bandcamp platforme, tako v obliki kasete, kot tudi vinilne plošče ali CD-ja ...

 

Avtorji: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness