ALL STRINGS DETACHED: Heavy Rain

Recenzija izdelka
12. 6. 2014 - 19.00

ZARŠ, 2014

 

Pomisleki o tem, kako vsakič znova vstopiti v svet z drzno idejo, neredko omrtvičijo prenekatere glasbenike. Z vestnim trudom, iskreno samokritiko in izvirnim podajanjem ulovljivih godb lahko ti raznežijo še tako zahtevne glasbene poslušalce. Na ta način glasbeni ustvarjalci spretno bežijo pred ustvarjalno puščobnostjo, ki jo včasih povzroči kolektivna brezbrižnost. Možen način ustvarjalne manifestacije je tudi odmik od ustaljene cone udobja in posledično iskanje novih priložnosti v žanrsko povsem drugačnih vodah. Tega sta se odlično zavedali tudi vokalistka in kitaristka Jana Beltran ter vokalistka in basistka Vesna Godler, ki sta pred dobrim letom združili svoje ustvarjalne frustracije v duetu All Strings Detached. Večino skladb, ki smo jim do sedaj lahko že prisluhnili, od tega trikrat tudi na Metelkovi, sta opremili z novim valom glasbene inspiracije, ki se je udejanjila v prenovljenih kitarskih kompozicijah, v igrivosti pihal in raziskovanju vokalov. Ves njun trud lahko slišimo na njunem pravkar izdanem prvencu z naslovom Heavy Rain pri Založbi Radia Študent.

Pisanje in snemanje skladb, nastop na koncertu in izdaja albuma tema glasbenima ustvarjalkama niso novost. Pred formiranjem lastne zasedbe sta se posamično pojavljali kot članici drugih domačih zasedb. Koza-Riba je bil še en duet, v katerem se je Jana s svojim vokalom pojavljala skupaj s kitaristom Borom Zakonjškom, svoj glas pa je podarila tudi njegovi štiričlanski zasedbi Cik cak. Kot vokalistka je Vesna sodelovala tudi v petčlanski zasedbi Aritmija. O njeni glasbeni večpojavnosti priča tudi dejstvo, da je članica etno-jazz-rock zasedbe Didiwa, ki bo letos nastopila tudi na mariborskem Lentu in na Festivalu Škuc. Mimogrede velja omeniti še simpatično reinterpretacijo skladbe Afro Blue, ki jo je pripravila skupaj s kontrabasistom Joštom Drašlerjem.

Glasbenicama posamično delovanje v različnih zasedbah ni pomenilo njune medsebojne ločenosti. Ravno obratno, zgodbo narekujejo skupni mini projekti zasedb Koza-Riba in Didiwa, ki so se do danes manifestirali v obliki treh koncertov. Na podlagi Janinega spontanega predloga o združitvi, s čimer bi presegli zadržke in omejitve znotraj dotedanjih zasedb, je nastal njun svojstven projekt All Strings Detached.

Pri tem duetu se njuna dotedanja glasbena praksa energične in igrive glasbe sprevrača v melanholično mrakobo, ki jo definirajo mrmranja, kriki, sanjska in uporniška tematika, neulovljive in mimobežne kitarske kompozicije ter ambientalna bas linija. Neredki bi ob poslušanju njune plošče pomislili na Nico ali PJ Harvey. Sproščene, neopredeljive in na medsebojnih usklajevanjih temelječe glasbene konstrukcije govorijo o njunem uspešnem ustvarjalnem preboju in končno udejanjenih idejah, ki jih sodeč po njunemu pripovedovanju v matičnih skupinah nikoli nista mogli potisniti v ospredje. Skupno delovanje jima je omogočilo igračkanje na izbrani inštrument, brezmejno eksperimentiranje z vokali in necenzurirano ekspresijo v pisanju surrealističnih tekstov, kar se posebno odraža v skladbi Nick Cave. Glasbene aranžmaje sestavljata tako, da puščata vokalom čim več prostora, pri čemer jima je pomemben tudi element tišine. Vsebino skladbe Winter Scene podajata skozi praskajoč ženski vokal, ki ga spretno razbijata in opremljata z zvočnimi prazninami in pihalnimi vložki, ki na poslušalca delujejo zaneseno. 

Duo All Strings Detached, Jana in Vesna, sta primer tistih posameznic in posameznikov, ki v svoje aranžmaje vključujejo zvočne komponente, ki vzbujajo občutke domačnosti in že nečesa slišanega. Neredkim poznana bridkost, ki jo povzroči nenadna odtujitev od ljubljene osebe, je na albumu Heavy Rain čudovito opredmetena z melanholičnimi kitarski izzveni in otožnim ženskim glasom. Medvrstična pripoved o nedeljivi povezavi med paranojo in bolečino ob odhajanju bližnjega pride do izraza pri skladbi You Go Deep, v kateri Jana poje »restless motion all the time, you grow deep inside my heart«.

 

All Strings Detached - To Do
Leto izdaje: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

izražen romantični junak

vse lepo in prav kar se glasbe tiče, ampak ful me moti, da se čedalje več slovenskih bendov skriva za angleščino, s čimer njihova izrazna moč izgublja na pristnosti

Vse lepo in prav, kar se komentarja tiče, ampak ful me moti, da čedalje več spletnih komentatorjev ne zna pravilno postavit vejic, s čimer njihovi komentarji glede uporabe jezika izgubljajo na svoji teži.

Dear god!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.