CARLA DAL FORNO: LOOK UP SHARP

Recenzija izdelka
4. 11. 2019 - 19.00

Kallista Records, 2019

 

Carla dal Forno igra muziko že lep čas, svojo pot pa je sicer začela še v bendih s podtalne scene v Melbournu, bendih Tarcar, Mole House in F ingers. Že ti bendi so jo iz rodne Avstralije pripeljali v Evropo in tudi v stik z založbo Blackest Ever Black, v sodelovanju s katero je Carla leta 2016 izdala svoj prvi solistični album. 

Za pregled njenih preteklih izdaj in prav tako izdaj omenjenih bendov, s katerimi je igrala, je v oddaji DJ grafiti februarja 2017 poskrbel že Goran Kompoš, ki je vse skupaj tudi natančno predstavil in umestil v kompleten Carlin CV. Sicer imena naštetih bendov v tukajšnjem prostoru verjetno ne pomenijo prav veliko, se pa zato delčki vseh muzik iz sveta teh zasedb tako ali drugače stekajo v solistične albume izvajalke. In prav ta, torej solistična Carlina muzika se na frekvencah Radia Študent redno vrti že vsaj dve leti, tokrat pa v Tolpi bumov predstavljamo njen drugi solo dolgometražec Look Up Sharp

Avstralska singer/songwriterka, ki je lani očarala s prvencem You Know What It's Like
 / 11. 2. 2017

Carla dal Forno je tekstopiska, pevka, izvajalka in avtorica, med drugim tudi voditeljica radijske oddaje na spletnem radiu NTS, sicer pa na koncertnih odrih v družbi producenta običajno nastopa kot basistka. Izbor oziroma nabor instrumentov in njihova umestitev v pesmi ostajajo v teh nekaj letih njenih solo glasbenih izdaj precejšnje stalnice. Znotraj tehničnih omejitev in omejitev orodij, s katerimi ustvarja, v katerih kletkah se očitno počuti najudobneje, Carla ves čas pili svoj glasbeni izraz in zven svojih pesmi, predvsem pa določeno razpoloženje, ki ga posreduje in je do danes že prepoznavno dalfornovsko. Sicer v njenem izrazu ne biva nič zares tako posebnega, avtorica pač svoje osnovne basovske, beatovske in sintovske motive sestavi v komad. Ampak takšnega na videz enostavnega pristopa k snemanju, sestavljanju komadov in živemu nastopanju tudi ne gre podcenjevati, saj že vsi vemo za ohromljivo preveliko število možnosti in načinov, na katere se danes takšne muzike lahko lotimo. Zgolj še enega izmed na videz enostavnih koščkov njenih pesmi predstavljajo tudi besedila, s katerimi neolepšane in niti ne zares dramatične včasih-mal-trpim-pa-kaj-pol situacije obrača v ne zares pričakovane hecne scene.

Ni si težko predstavljati, da je ustvarjanje muzike pogosto pač samotno početje. Tudi igranje muzike v bendu bi načeloma lahko delovalo - če že ne samotno, pa vsaj odtujeno. Glasbeni izraz dal Forno je zgolj še eden izmed sinonimov za samoto, odtujenost in introvertiranost, ob vsem tem pa gotovo pomaga tudi avtoričina spalnična, DIY produkcija, ki se sicer z novejšimi izdajami postopoma ostri. Od časa njenega snemanja komadov s pomočjo mikrofona, vgrajenega v laptop, je bilo preigranega že kar nekaj materiala, a pesmi z aktualnega albuma še vedno zaznamuje - in ne se bat - določena laično-mojstrovinska surovost.   

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness