Denmark Vessey: Sun Go Nova

Recenzija izdelka
21. 5. 2018 - 19.00

Mello Music Group, 2018

 

Denmark Vessey je model iz Detroita, ki je z enim od junakov včerajšnje Tolpe bumov, Quelle Chrisom, leta 2006 ustanovil duo Crown Nation ter tako začel svoje popotovanje po raperskem podzemlju ter se na relaciji Detroit - Chicago srečeval s producenti in raperji z vseh vetrov. House Shoes, Exile, Scud One, Gensu Dean, pa tudi Danny Brown in Slum Village so na seznamu njegovih sodelovanj. Hkrati z albumi, ki jih je ustvaril v sodelovanju z drugimi ustvarjalci, zadnji je z Azariasem nastal pod imenom Buy Muy Drugs, je Denmark Vessey ustvaril tudi 2 solo EP-ja. Najnovejšega, Sun Go Nova, pa je pri založbi Mello Music Group predstavil 20. aprila letos.

Če želite predstavo o tem, kakšen raper je Denmark Vessey, je najbolje najprej raziskati izvor njegovega imena. Denmark Vessey je bil suženj-literat-mizar, ki je v Južni Karolini v devetnajstem stoletju skušal zanetiti največji suženjski upor v zgodovini ZDA. O vzgibih za dvig k uporu bi lahko razpravljali, a gotovo je dejstvo, da Denmark Vessey sodi med kritične, globoko razmišljujoče raperje, njegova besedila niso enostavne enostavčnice. Poleg tega je proces razumevanja njegovih kompozicij pogosto povezan s potrebo po ekscesívnem poslušanju. Vessey zares servira tone informacij, ki pa skozi večkratna poslušanja odstirajo množico pogledov na tematike, ki se jih izvajalec loteva. Rasizem, medčloveški odnosi, tu in tam kakšna drogica, reference na predvsem afroameriške kulturne fenomene v opoziciji z belskimi. Družbena revščina, zapleteni evfemizmi ter ščepec Denmarkove samoironije in humorja.

Enako zapleten in hkrati navdušujoč je Vesseyjev pristop k serviranju teh gostih, zapletenih besedilnih konstruktov. V glavnem spremljamo igro sproščenega lebdenja, ki z občasno oporo v beatu skrbi za tajming, s kar precej govornega plasiranja punchlineov, tudi skozi backvokale. Vessey raziskuje različne fragmetacije stilov rapanja, v naslovnem komadu Sun Go Nova pa preko vzorčene brass sekcije dostavi tudi čeljust odpirajočo simultanko gostih triol. Vsekakor smo mnenja, da je Denmark lirično in tehnično izjemno podkovan model.

Vessey je ob plošči zapisal, da je proces nastajanja potekal v komunikaciji z gostujočima producentoma, s katerima v bistvu sploh ni bilo dogovora o sodelovanju, so pa sem in tja leteli različni biti, na katere je Vessey s svojimi gosti nasnemaval svoje vokalno delo. Tako v prvem delu albuma dobimo bite, ki sta jih dostavila mastodontska Earl Sweatshirt in Knxwledge, ob Denmarku pa rapajo še AdaD, DrxQuinnx ter Vic Spencer. Sun Go Nova je EP v dveh delih, prvi del je vokalno-instrumentalno delo Vesseyja ter gostujočih producentov in emsijev, drugi del pa izključno Denmarkovo producentsko, instrumentalno delo.

Če sta torej bolj konvencionalne, a nič manj odlične produkcije v prvem delu albuma pripravila Earl Sweatshirt in Knxwledge, si je Denmark na lastnih bitih v drugi polovici albuma dovolil več svobode. Po slabih 20 minutah rapanja na Sun Go Nova sledi še dobrih 10 minut poigravanja z različnimi tehnikami glitchanja, podlaganja za govore, kovanja vzorcev, alternativnega beatwritinga. Druga polovica albuma teče brez prekinitev oziroma znakov prehajanja med komadi in z enako kontinuiteto skrbi za pozibavanje hiphop glav.

Sun Go Nova je zanimiva izdaja, skozi katero nas popelje odlično produkcijsko delo tako gostujočih producentov kot samega Denmarka, ki tudi s svojim besedilnim in tehničnim delom potrjuje, da je resnično eden skritih detroitskih zakladov. Želeli bi si več komadov, na katerih rapa, neodvisno od tega pa je Denmark Vessey skoval še en odličen EP. Za snemanje vokalov je porabil zgolj 48 ur, album deluje nespolirano, bolj kot kakšna kompletna pripoved ali celota deluje kot epizoda, fragment. A ravno to mu daje čar občutka neizpolnjenosti, ki jo prinese tako kratka, spontana izdaja. Vessey vzdržuje napetost in pozornost javnosti pred dolgometražnim studijskim albumom.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.