HALF A TWIN: NACHTSENTENZEN

Recenzija izdelka
8. 2. 2021 - 19.00

Idio[t]phone Records, 2021

 

Ljudje delujemo na dva različna načina. Čez dan smo kot živali, ujete v kletko, ki je večinoma napolnjena z obveznostmi in delom. Dnevna svetloba nas zaslepljuje in redko se zavedamo, kaj se dogaja okoli nas, saj se sploh ne oziramo skozi rešetke naših majhnih kletk. V njih je naše življenje lahko počasno in monotono, a hkrati precej stresno in kaotično. 

Toda ponoči se te kletke popolnoma odprejo. Naše prejšnje izčrpane oblike se spremenijo v nekaj povsem nasprotnega. Postanemo bitja noči. Tema nas hrani z občutkom svobode, ki nas vodi v neznano. Razkrivamo svoj pravi jaz. V nočnem zraku je nekaj očarljivega, kar poudarja najčistejše in najbolj divje dele našega uma. Ob tem se prav tako spreminja okolje okoli nas. Hrupne ulice, ki jih podnevi poganjata predvidljivost in sivina, se ponoči spremenijo v mamljiv prostor, ki diši po strahu, skrivnostih in radovednosti. 

Nemška elektronska zasedba Half A Twin je ta diskretni prehod iz enega sveta v drugega v popolnosti ujela na svojem prvencu, naslovljenem Nachtsentenzen, ki ga bomo poslušali v tokratni Tolpi bumov. Half A Twin je duo, katerega korenine vodijo v leto 2007 in mesto Schwerte. V projektu pod psevdonimi ustvarjata dve skrivnostni osebi: pevka, znana kot The Miss, ter glasbenik The A, gonilna sila elektronike. Dvojica ima precej kratko diskografsko zgodovino, ki vključuje sodelovanja z nekaj majhnimi založbami, kot je na primer nemška F.K.K. - Musik. Leta 2011 sta izdala prva dva singla Going To Fly in Streuner, ki pa sta končala tudi na njunem prvencu. 

Beseda Nachtsentenzen v resnici v nemškem jeziku ne obstaja, če pa jo razdelimo na polovico, lahko najdemo pomen, ki je povezan s konceptom albuma. V kratkem pogovoru je pevka The Miss izpostavila, da se rada igra z različnimi besedami in z njimi ustvarja nove, ki so odprte za različne interpretacije. Če prevedemo besedi nacht in sentenzen, skupaj pravzaprav tvorita nočne stavke, kar odraža tako glasbo kot besedila na albumu. 

Medtem ko je dvojica glasbeno osredotočena le na minimal elektroniko in privlačne sintetizatorske melodije, ki imajo vodilno vlogo, besedila niso omejena samo na njun materni jezik. Na nekaj skladbah lahko slišimo The Miss peti v francoščini in angleščini, kar ni nikakršno naključje, saj je celotna synthwave scena v osemdesetih letih izvirala predvsem iz Belgije in Velike Britanije. Najbolj pa v glasbi zasedbe pridejo do izraza sledovi nemškega glasbenega gibanja Neue Deutsche Welle. Čeprav vsaka skladba na albumu vsebuje v svojem bistvu iste elemente kot omenjeno gibanje, namreč dinamične zvoke ritem mašine, temne sintetizatorske melodije in vokal, jih Half A Twin uspeta na igriv način združiti ter ustvariti posebno vzdušje.  

Že od uvodne skladbe Arbeitstitel dalje dvojica naslavlja vprašanje človekovega obstoja in smisla v istosti vsakega dne. Futuristične melodije sledijo mehkemu glasu The Miss, ki opisuje utrujajoče in nespremenljive rutine vsakodnevnega delovnega okolja. Futuristično vzdušje nadaljujeta skladbi Streuner in Maschininen Traumen, v katerih hitri udarci ritem mašine in robotski zvočni elementi prevzamejo vodilno vlogo ter namigujejo na neskončni režim dela in praznino vsega. Vsakdanje sanje o strojih, zapravljanje časa in sprehodi po praznih ulicah so le nekatere stvari, ki motijo dvojico. A Half A Twin ne dovolita, da njuna nihilistična plat na albumu popolnoma prevlada. Morbidni dnevni čas je pozabljen v skladbah, kot sta Berlin Modulation in Ms. Camera, v katerih nam postrežeta z bolj živahnimi in plesnimi sintetičnimi melodijami. 

Banalnost dnevne svetlobe sedaj premaga nočna tema. The Miss nas popelje nazaj v klube, ki se nikoli ne zaprejo, in opisuje mestne ulice ter ljudi kot galerijo, mešanico strahu in nečesa, kar čez dan sploh ni vidno. Album Nachtsentenzen tako glasbeno kot besedilno opisuje neopazen prehod človeka iz ene skrajnosti v drugo. Je opozorilo, da se ne zavedamo strašljive resničnosti, ki jo živimo podnevi, hkrati pa neposredno vabilo na ples v nočni temi.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Many thanks for having us in your show.
We are very happy and grateful for that.
Lot's of love and electronic greetings to you!
The Miss - half A twin

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness