Kamra: Cerebral Alchemy

Recenzija izdelka
15. 11. 2022 - 19.00

Avantgarde Music/Edged Circle Productions, 2022

 

Metal je eden bolj nedostopnih žanrov, pa naj bo dokaz za to sporadično pojavljanje v glasbenih opremah na Radiu Študent ali pa rek, ki ste ga alternativci nedvomno že slišali: »Vse, razen metala.« Tudi zato okrog svojih jedrnih principov zadržuje zvesto poslušalstvo oziroma subkulturo, hkrati pa se kritično največkrat dokazuje prav na robu, kar iz nišnih poskusov tvori nove zvrsti in podzvrsti. Morda je že narava težjih metalskih zvrsti in podzvrsti takšna, da bodo v podtalju vedno dobro zastopane. Po vsem svetu metal cveti v svoji razdrobljenosti; še v Slovenijo prihajajo izjemno zanimivi, tudi avantgardni bendi od vsepovsod in redno privabljajo zagreto občinstvo. Isti mehanizem pa seveda goni še drugo plat žanra, ki je primerljiva s hiphopom in elektronsko glasbo, to je zasičenost z zelo vzorčnimi, nenavdihujočimi poskusi. Zastran tega smo na naših valovih domačo sceno že večkrat pobarali, češ da zaostaja za evropsko. A ni hudič, da se glasbeniki še vedno neumorno gibljejo med projekti in nas sem ter tja presenetijo.

Brodenje po snegu in nepopustljiv stisk nemira
 / 1. 11. 2022

Tako se je v podtalju z lanskim EP-jem Conversing with Ghosts pojavila Kamra, ki je nastala kot duo, glede na pričevanja z zadnjega koncerta pa se je do zdaj nabralo članov že za cel bend. Letos nam je ponudil še dolgometražni prvenec Cerebral Alchemy, ki bo v fizični obliki izšel pri italijanski založbi Avantgarde Music in pri norveški založbi Edged Circle Productions in na katerem se dva komada z EP-ja, Lantern of Ghostly Unlight in Oozing the Thirteenth Hour, v nekoliko drugačni različici sicer ponovita, a sta vsekakor dobra za večkratno poslušanje.

Kot je bilo že večkrat omenjeno, se Kamrina glasba giblje nekje med black in death metalom, a dodajmo še, da tako eksperimentalnih kot izrazito klasičnih pasaž ne manjka. S tem smo nakazali, da bi lahko bila dinamika najpomembnejša prvina albuma, kar na primer podkrepi skladba Resurgence of Temporal Malignity, ki v prvi četrtini spretno potihne in se atmosferično odpre vokalu. Ta je doživet in jasen, predvsem pa vsestranski, mojstrsko namreč obdela vse frekvence. Tudi besedila so, vsaj takrat, ko se jih razločno sliši, slikovita in enostavna, sicer zelo žanrsko zaznamovana in temačna, a vsekakor niso šibka točka albuma. Razočara lahko le nekoliko nerazločna zvočna slika razgrajaških delov skladb, ko se bas, kitare in bobni stopijo v eno gmoto, ki pa ni tipično blackmetalsko zibajoča, temveč trda in nelagodna.

Prvenec domačih crusterjev Natt in debitantski EP domačega blackmetalskega dvojca Kamra
 / 27. 12. 2021

Ker so tudi tišji deli skladb kar nekako zlohotni, ustvari Kamra zares srhljivo razpoloženje, ko nas s svojim neutrudnim ječanjem kitar vleče iz komada v komad. Izstopa tudi ubijajoč singel Death Eternal z zelo poslušljivim inštrumentalnim vzorcem. Nato temelje black metala pustijo ob strani, dokler nas do vrhunca albuma ne popelje zadnja skladba, Colossal Blight. Ta spet ujame svoj naravni blackmetalski ritem in ponudi odličen vokalni zaključek, ko se glas povsem odlepi od podlage in zaide v harmonično molovski odpev. Potenciala za nadaljnje ustvarjanje ostane še na pretek.

Cerebral Alchemy je kot vsak dober metalski album težak in nelagoden ter hkrati vznemirljiv in navdihujoč. Nežnost in grobost sta v dobrem ravnotežju. Edino, kar še manjka, je jasnejša sporočilnost. V slušnem polju izstopa predvsem izdelana estetika, osrednji motiv pa ostaja nejasen. Če naj ostane prepuščen subjektivnosti vsakega poslušalca, lahko album označimo za odličen žanrski izdelek. Za prodor v globine ne le živčevja, temveč tudi duše, pa potrebuje še malo piljenja.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.