KATALENA: Enci benci Katalenci

Recenzija izdelka
5. 5. 2015 - 19.00

Založba Pivec, 2015

 

Enci benci Katalenci že z naslovom napoveduje nagajivo popotovanje. Katalena z novo ploščo nadaljuje tradicijo raziskovanja folklore, obstoječih, starodavnih narodnih in ponarodelih skladb ter s tem tudi zgodovine. Na letošnji izdaji so namreč uglasbili otroške izštevanke.

Vsekakor nadvse zanimanja vredna ideja, ki pa vendarle ni tako nenavadna glede na ozadje in delovanje celotne skupine in njenih posameznikov. Pevka Vesna Zornik namreč redno sodeluje v predstavah za otroke in njen poseben vokal je kot nalašč za tovrstne projekte. Če temu pridamo še multiinstrumentalista Boštjana Gombača, ki je, poleg tega, da je dal skozi že skoraj vso slovensko glasbeno krajino, tudi redno povezan z gledališkim svetom, ter dodamo še kanček etno urbanosti drugih članov skupine, dobimo neopredeljivo mešanico kabarejskih in etno rokerskih otroško-odraslih skladb.

Skladbe se sprehajajo vse od zafrkantske poskočnosti, dramatičnih napevov do mehkih uspavank. Album zdrsi po poslušalčevih ušesih v enem loku kot pravljica in znotraj loka osrednje zgodbe se zvrsti vse polno parcialnih, lokalnih, vsakdanjih in čudaških prigod, ki se zgodijo skozi izštevanja pripovedi ali preprosto skupke naključnih zlogov in izmišljenih besed.

Plošča ves čas poziva k plesu, kar izhaja že iz same strukture izštevank, ki v sebi nosijo ritmičnost. Skladbe se slišijo zelo prvinsko in vključujejo preproste in spevne melodije, ki so nam poznane že na prvi posluh. Sliši se, da so glasbeniki izhajali iz neke že vzpostavljene, naravne forme izštevank in so pustili prosto pot instinktu. Vse to glasbeniki podkrepijo z žanrsko raznolikostjo, aranžerskimi izkušnjami in z zanimivo mešanico ter eksperimentiranjem z raznoraznimi instrumenti od kalimbe, ukulel, bendža, harmonike, sopranskega saksofona, klarineta do vrste nenavadnih in na čase neidentificiranih pihal.

Izstopajo iskrive in energične skladbe, začenši z naslovno, zanimivo »Cipcipilipcipilonika« s skupinskim umazanim napevom in pripovedjo o jezikavcih v lokalnih oštarijah pa vse do humornih »Gospod in gospa« ter »Bam Bam Bam (Jaz Sem Pa Cigan)«. Izštevanke, ki nas peljejo od vsakdana v svet čarovnij in nazaj ter nas spotoma še opomnijo na preproščine, ki smo jih kot odrasli morda že pozabili. Tako poje Zornikova v skladbi Maček: »suknja, nove hlače, a še vedno isto mače«. Najbolj zanimiva prvina albuma je po recenzentkinem mnenju strašljivo humorna dramatičnost in pretiravanje s poudarki ter artikulacijo, ki so tudi na splošno zelo prisotni v otroški umetnosti. Ravno razlika dojemanja mlajših in starejših poslušalcev takih prvin dela to glasbo nenavadno dvoumno.

Katalena nas z albumom opomni, da so besede le družbene konvencije in da se vsebina skriva drugje. Prav lahko bi se nam znane besede spreobrnile v zaporedja zlogov brez pomena in zaporedja prvinskih zlogov lahko nosijo v sebi več pomenskosti, še posebej ko so uglasbljene. Četudi morda izštevanke same dejansko nimajo nekih globljih pomenov, pa se lahko iz njih, ob postavitvi v različne kontekste, tako kot iz pregovorov, venomer izvleče kak nov pomen ali jih preprosto le občutimo. Vsebinska svoboda interpretacije zagotovo deluje v prid albuma. Skladbe presegajo meje besednega jezika, saj tudi Andale Bandale razumemo, le malo manj racionalno. Vključevanje brezpomenskih fraz in vzklikov v izštevankah, s katerimi otroci osvajajo jezik, odpira veliko svobode za njihovo uporabo domišljije.

Frazo iz skladbe Anban: »[K]dor se skriva, nič ne najde, le kdor išče, ta vidi vse«, lahko apliciramo tudi na zadnjo ploščo skupine, in sicer so skriti pomeni prepuščeni interpretaciji, zaradi preprostosti besedil in nenazadnje lahkotnosti celotne plošče jih zlahka tudi ne opazimo in plošča lahko izzveni kot dobra glasbena šala in se ji moramo brez velikih filozofiranj samo prepustiti oziroma je velik del njenega koncepta le v osnovni ideji.

Album je vsekakor dobra popotnica za podajanje in odkrivanje glasbe našega podmladka, predvsem zaradi precej lahkotnih melodij, ki so razširjene z bogatimi in dinamičnimi aranžmaji, ki bodo otrokom nenehno hranili koncentracijo in hkrati subtilno razširjali žanrski razgled.

Skupino Katalena bo moč premierno slišati in videti v istoimenski glasbeni predstavi 9. maja v Cankarjevem domu in 30. maja na festivalu Druga Godba.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.