KRIPL: Crypt of the Elders + MORBID CREATION: Blasphemic Fantasies

KRIPL: Crypt of the Elders + MORBID CREATION: Blasphemic Fantasies

Recenzija izdelka
4. 12. 2016 - 19.00

Tokrat v Tolpi bumov predstavljamo dve izdaji slovenskega metal podzemlja. Oba benda prihajata iz Postojne oziroma, kot ji oni sami raje pravijo, Adelsberga, torej Postojne po avstro-ogrsko. En bend je sestavljen iz starih konjev, drugi iz mladih žrebcev. En bend je letos zaključil svojo pot, drugi jo komaj začenja. Ampak oba igrata starošolski metal. Prednost in prvo mesto v Tolpi bumov bomo dali starejšim, in to so Kripl. 

 

MORBID CREATION: Blasphemic Fantasies (Samozaložba, 2016)

Kripl smo na valovih Radia Študent že večkrat obravnavali, zato bomo izpustili klasičen uvod in se takoj osredotočili na ploščo Crypt of the Elders. Preden zares začnemo, bi ponovili le, da so se Kripl prvega oktobra letos poslovili z zadnjim špilom v MC Postojna. 

Crypt of the Elders je labodji spev benda, izdan v samozaložbi kot vse njihove izdaje. Njihov zvok je samo njihov. Kripl so ustvarili lasten kitarski zvok, ki je nekakšna zmes med „fuzzom“ in distorzijo. Zvok kitare je čist, ampak surov, organski. Ob poslušanju zadnjega materiala našo pozornost takoj izmakne zvok kitare in šele nato rifi. Žanrsko so Kripl pristaši prvega vala black metala, bolj natančno - pionirjev ekstremnih muzik Hellhammer. Poleg te osnovne hellhammerske prvine pa v njihovi glasbi sledimo še vplivom rock'n'rolla ter punka. Seveda pa so tudi Hellhammer zveneli zelo punkersko. 

Plošča Crypt of the Elders je zelo dovršena in bend tukaj očitno zelo dobro ve, kaj hoče. No, že od prve izdaje je bend začrtal jasno samosvojo žanrsko pot, ki jo je tokrat izpilil do zadnjih podrobnosti. Po akustičnem uvodu, ki deluje zelo srednjeveško, nadaljujejo z instrumentalno skladbo, ki izpade kot poklon kultnim Black Sabbath, kitare namreč dovolj jasno spominjajo na skladbo Children of the Grave. V nadaljevanju se bend vrne v svojo primarno formo, spet postane pobesnela pošast, ki s primitivno silo metal punka ruši vse pred sabo. Tudi vokal, ki odlično sovpada z nasilnim vzdušjem na plošči, se kaže kot ena svetlejših točk tokratnih Kripl. Prav tako svojo vlogo dobro odigrajo bobni, ki so minimalni, vendar zato še toliko močnejši. 

Enostavnost in skromnost sta glavni prvini nove plošče. Dejansko so skladbe precej dolge, vendar vsaka premore le nekaj kitarskih rifov, ki se spreminjajo z različnimi finesami. Intenzivnost materiala nikoli ne pade, plošča nas prevzame od začetka pa vse do izteka minutaže.

Žal so Kripl torej zaključili z ustvarjanjem pod tem imenom. Verjamemo pa, da bodo posamezniki iz benda nadaljevali še v drugih in novih projektih, ki jih že nestrpno čakamo.

 

KRIPL: Crypt of the Elders (Samozaložba, 2016)

Drugi del Tolpe bumov posvečamo novim upom domačega metala. Mladi Morbid Creation so enostavno eden bolj zanimivih bendov na aktualni sceni pri nas. Podobno Kripl so tudi oni častilci starega metala ... no, Morbid Creation nas že kar prežarčijo na Švedsko konec 80-ih. Pristen zvok kitare, ki seveda spominja na Nihilist in Entombed, ter tisti tu-pa tu-pa bobni so vse, kar potrebujemo, da bend označimo za klon švedskega death metala. Seveda pa Morbid Creation tudi ni tiste vrste enoplasten bend, ki bi ga lahko metali v isti koš z milijardo drugih, ki surfajo revival val švedskega death metala. Tudi ko zveni klišejsko, je plata Blasphemic Fantasies navdušujoča od začetka do konca. Kljub temu, da gre za klišejske prijeme tako po zvoku, kot po strukturi in kitarskih rifih, poslušalca, lačnega metala, zadovolji. Kdorkoli pa bo v  Blasphemic Fantasies iskal progresivnost ali inovativnost, je žal zgrešil bend. Izpostaviti je potrebno, da je to njihova prva izdaja, ki pa je vredna pohval že iz prve. Tukaj se hitro tudi že zastavi vprašanje - v katero smer bo bend nadaljeval v prihodnosti(?). Upamo, da bo še naprej in globje raziskoval podzemlje death metala, saj gre za kar navdihujoče dejtvo, ko pomislimo, da igra glasbo, ki je nastala celo desetletje prej, preden so se člani benda sploh rodili.

Plošča je bila posneta letos februarja in v kolikor smo zgodbo dobro razumeli, je bilo snemanje plošče nagrada za zmago na nekem natečaju. Rezultat je odličen. Zvok je old school. Predvsem pa so odlično posneti bobni in v zvočni sliki izstopajo prehodi, kar plošči prispeva tisti pomemben vintage pridih. 

S prvencem so Morbid Creation navdušili in nas pustili v nestrpnem pričakovanju novega materiala. Blasphemic Fantasies je nadpovprečen prvenec in prav zato bomo z naslednjimi izdajami od njih pričakovali še več. Tolpo bumov zaključujemo s pozitivno mislijo – žal so nas Kripl zapustili, a njihovo mesto so že prevzeli mladi. Adelsberg militia je še zmeraj na vrhuncu forme, ne gre pa pozabiti niti dejstva, da novo izdajo v naslednjem letu načrtujejo tudi someščani Vigilance. Adelsberg über alles!

 

Kripl - Kvlt ov Jelen live @ Prestranek First Person Moshpit HD
MORBID CREATION - live in Prestrank
Leto izdaje: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

K R.I.P. L

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.