LUMPY AND THE DUMPERS: Huff My Sack + GAG: America's Greatest Hits

Recenzija izdelka
28. 6. 2016 - 19.00

Se še spomnite časov, ko je bil punk mlad, neumen, neodgovoren, surov? Tokrat v Tolpi bumov predstavljamo dva benda, ki skušata povzeti ta duh primitivnega punka. Začenjamo z Lumpy and The Dumpers s plato Huff My Sack, nadaljujemo pa z GAG, ki so izdali ploščo America's Greatest Hits. Oba benda sta iz ZDA in oba benda surfata na valu reinkarnacije umazanega in primitivnega punka, katerega začetke lociramo prav v ZDA.

 

LUMPY AND THE DUMPERS: Huff My Sack (La Vida es un Mus, 2016)

Najprej se posvetimo zasedbi Lumpy and the Dumpers, ki je sicer s Huff My Sack izdala svoj uradni prvenec, vendar pa ima za sabo že kup sedempalčnih EP-jev, tako da je bend na punk sceni že dodobra uveljavljen. Huff My Sack je v Evropi izšel za La Vida es un Mus, ki je trenutno ena izmed vodilnih punk založb, specializirana za podzemne zadeve, in dobro lovi trende, ki se pojavljajo na sceni. Preden pa gremo v detajle, moramo na kratko prežvečiti aktualno splošno punk sceno. Z začetkom tega desetletja se je dogajanje začelo ponovno obračati nazaj h koreninam žanra, k nekakšnemu primitivizmu, ki ga sledimo v zvok in strukture komadov. Čiste in agresivne posnetke so začeli nadomeščati umazani in surovi zvoki.

Lumpy and the Dumpers je utelešenje tega gibanja tako v zvoku kot z enostavnostjo skladb. Njihov zvok je zelo surov. Distorzirana kitara je hreščeča, prav tako bas. Vokal zveni patetično, ni pa agresivno kričeč. V kombinaciji vse skupaj zveni besno kljub temu, da bend ne igra hitro. V vsej enostavnosti jim uspe najti bes in pri poslušalcu povzročiti občutek nelagodja. Besedila so cinična in neposredna, vendar pa duh benda utelesijo predvsem platnice njihovih plošč, ki so vulgarno agresivne z nekakšno demonično podobo, ki nam kaže spolovilo.

Lumpy and the Dumpers gradijo predvsem na agresiji zvoka in elementarnosti, zato razglabljanje o njihovem igranju na plošči težko zares pripelje kamorkoli. Pač je to to - enostavno, glasno in direktno. Prvinski punk, ki deluje kot nekakšna arheološka rekonstrukcija, da bi si ljudje lahko predstavljali, kako je bilo v prazgodovini. Z razliko, da je takrat to delalo le nekaj ljudi, danes pa nekaj podobnega lahko počne že vsak lolek. 

LUMPY:
https://lumpythedumpers.bandcamp.com/

 

GAG: America's Greatest Hits (Iron Lung, 2016)

GAG so na začetku leta izdali plato pri založbi Iron Lung. Naslov izdaje je America's Greatest Hits, ki zveni dokaj pretenciozno. Ne gre pa za priredbe ameriških hitov, v kolikor bi kdo zmotno mislil kaj takega.

GAG surfajo na istem valu kot Lumpy and the Dumpers. Z razliko, da so še bolj hrupni, saj je njihova produkcija preplavljena s feedbackom in bolj agresivno distorzijo. Vokal je prežet z reverbom in daje izrazit občutek osemdesetih. Upravičeno je, da se nam ob poslušanju pojavi asociacija na Hellhammer, saj bend gradi na značilnem midtempo ritmu.

Zaradi počasnih zažaganih delov, ki so vrhunec njihovega besa,  je bend za nianso bližje ameriškemu hardcoru zgodnjih osemdesetih kot pa prvinskemu punku. Celotna podoba benda na plošči deluje vulgarno in agresivno ter konstantno drži intenzivnost od začetka do konca. Ni izstopanj in ni presenečenj. America's Greatest Hits je plošča, ki jo gre poslušati v celoti v enem samem dihu. Tako kot pri Lumpy and the Dumpers, je America's Greatest Hits krajša od dvajsetih minut. To pa zato, ker več ne potrebujemo, ker punk pove vse v petnajsith minutah in ker tu pač ni kaj filozofirati. Prav zato ne bomo več dolgovezili, ker so stvari dejansko zelo enostavne. GAG ne pleteničijo, samo rušijo z agresivno zvočno artilerijo.

GAG:
https://ironlungpv.bandcamp.com/album/americas-greatest-hits-lp-lungs-075

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness