METEOR: MAGIC PANDEMONIO + THE KURWS: ALARM

METEOR: MAGIC PANDEMONIO + THE KURWS: ALARM

Oddaja
12. 11. 2017 - 19.00

Nedeljsko Tolpo bumov obeležujemo s kar dvema izdajama podivjane narave in živčnih intervencij, ki jih raje kot v poglavitne žanre metala, rocka ali jazza za zdaj previdneje umeščamo kar širše - med podtalje trše neodvisne kitarske glasbe. Današnji termin začenjamo z italijansko skupino Meteor in albumom Magic Pandemonio, v drugi polovici pa bomo nadaljevali s poljskimi Kurws in njihovim novim albumom Alarm.

 

METEOR: Magic Pandemonio (Wallace Records/VIlla Inferno, 2017)

Dvojec Meteor prihaja iz Brescie v Italiji, sestavljata pa ga Andre Cogno na kitari in Beppe Mondini za bobni. Že od prve male plošče leta 2010 njuna napadalna drža odzvanja v krajših komadih, ki načeloma ne presegajo dveh minut, česar se držita tudi z novim albumom Magic Pandemonio, ki po 12 inčni plošči Co Col E Raspe znova žanrsko silovito odstopa. Ponovno je tu z nami organska in surova zvočna slika, ki dobro ponazori tekočo uigranost tandema z vso njuno raztrgano eksplozivnostjo in brezkompromisnostjo. Zlovešči bobni neštetih preobratov se tudi v kratkih komadih razvnamejo do obisti, kar smo lahko v živo preverili, ko je Beppe januarja v Ch0 nastopil z zasedbo Ottone Pesante. Kratka trajanja komadov so idejno torej do konca izkoriščena. Tu pa so tudi še rafali riffov Andreja, včasih navidezno optimistične melodične metalske strukture, spet v drugem momentu pa na feedbacku zgrajene razpetosti in mathcore. Na albumu Magic Pandemonio najdemo tako prvine grinda, noise punka, math rocka pa tudi crossover metala, vse skupaj lično zapakirano v slabih dvajset minut razmetavanja z idejami. Da pa instrumentalni dvojec slučajno komu ne bi postal dolgočasen, so tu še razni zvočni efekti, kakršni v obliki telefonskih klicev, piskanj in seveda obveznega ženskega sintetičnega glasu, ki napove vsak komad, v družbi z agresivno godbo zažirajo na še bolj neposreden način. Plošča Magic Pandemonio je kratka in ognjevita, a tudi sladka in srborita.

 

KURWS: Alarm (Gusstaff Records/Red Wig, Et Mon Cul C'est Du Tofu?/Jacob Records, 2017)

Drugi vpogled današnje Tolpe usmerjamo na poljske Kurws, ki se z novim albumom Alarm ponovno podajajo na robne izlete po sledeh post punka, no wavea, noise rocka in mestoma tudi free funka. Po lanskem postanku na Radiu Študent so Kurws objavili video posnetek koncerta, ki so ga tu posneli v sklopu takratne evropske turneje. Pesmi s scenosleda omenjenega koncerta so bile v večini nove in so naknadno svoje mesto dobile prav na albumu Alarm. Kurws v prenovljeni postavi obstajajo kot kvartet. Ob kitari, basu in bobnih je tu še saksofon. Odprtih linij ter namerno zavlečenih in prevratnih ritmik na albumu Alarm res ne manjka. V strumni pesmi Tancie na Wulkanie, ki je zasnovana in zgrajena v stilu The Ex, poskrbijo celo za podvig z gostjo na vokalu. Kombinacija pesmi je raznovrstna in igriva, od no-waveovskih disonančnih drgnjenj, ritmično nihajočega basa in dromljajočih bobnov pa do saksofonskih ravnin in živčnega cowbella. Odprte formacije se spreminjajo nenapovedano in nepredvidljivo kar med samimi komadi; na ta način Kurws pesmi večkrat organsko raztegnejo v bolj masovne zvočne ekskurze. Poljska zasedba torej ostaja sveža tudi na novem albumu Alarm, s svojo odpičenostjo in vedno večjo odmaknjenostjo od klasičnega post punka pa sili tudi v domišljene eksperimentalne odklone. 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.