MORVERN: HOW ARE YOU?

Recenzija izdelka
22. 7. 2020 - 19.00

ŠOP Records, 2020

 

Mlad popotnik sedi v gugalniku na terasi morske vile s kitaro v naročju. Poje mehke tone in obenem igra na strune tako nežno, da začne mamiti pozornost vsakega mimoidočega. Ti se začnejo zbirati okrog njegovega stola, si namakati noge v morju, gledati oblake, se naslanjati drug na drugega. Sprašujejo se, zakaj so jim te melodije tako znane, ta besedila tako domača, tako ganljiva, in njegova pojava tako iskrena, zakaj mladega popotnika s tako lahkoto vzamejo za svojega popevkarja. Trubadur v nekem trenutku, ko začuti ujeto pozornost okoliša, valjajoče se pse v mivki in strmeče podeželane, prekine svojo igro, odloži kitaro in počasi vpraša: How are you?

Kako si? Obenem najbolj odvečno in najbolj osebno vprašanje, ki ga sovraži vsak uporniški najstnik s preveč skrbno mamo in ki tke vsakdan najintimnejših prijateljskih vezi. A pazite: tega ne sprašuje kak nebodigatreba, niti kak fantazijski trubadur. To vprašanje vam kot naslov svoje nove plošče postavlja srčni Trboveljčan Jan Cizej – Morvern. Naslov How are you? tudi jasno aludira na famozno Johnstonovo plato Hi, how are you? izpred 37-ih let, s katero bi lahko vlekli določene vzporednice lo-fi naredi-sam pristopa, ampak jih v tej recenziji ne bomo iskali več kot toliko. V osnovi je novi plošček Morvernove muzike nov paket iskrenega kantavtorstva, skladanja in aranžiranja za sprostitev, paket uspavank z gruvom in spevnih pesmic, iz katerih veje zelo prepoznaven Morvernov patos. A plošča How are you? v ozadju procesa svojega nastajanja vseeno skriva marsikatero zgodbo. 

Previjmo čas malo nazaj. Minilo je skoraj eno leto od izida njegovega prvenca Intentalo de nuevo. In kaj se je v 363-ih dneh zgodilo novega? Preteklo leto, če ga sestavimo po koščkih, je bilo za mladega Trboveljčana bolj turbulentno kot enourna vožnja z električnim skirojem po granitnih kockah. Ko je junija lani izdal plato, ni imel ob sebi članov benda Persons from Porlock, ki so decembra z njim krojili prvi live nastop v Gromki. In ne samo, da je svojo muziko uglasbil v bendu - povezal se je s sceno, v kateri raste kot band member, čeprav še vedno izdaja in ustvarja kot solo glasbenik. Ni še minilo 10 dni, odkar je nastopil pred Kinom Šiška kot eden izmed treh mušketirjev razširjene zasedbe Rush to Relax (poleg Pistol Mustanga). Pobližje se je spoznal še z Damjanom Manevskim, lokalnim kitarskim bistroumom, s katerim drug drugega napajata z nekim zavidanja vrednim zanosom do delanja muzike. Kljub vsemu glasbenemu bratenju pa še naprej ostaja z obema nogama v čistem underground pop fazonu in v vlogi mlajšega bratca v familiji ŠOP Records, ki je ploščo How Are You? tudi založila.

Nekatere okoliščine sedaj poznamo - kako pa zdaj komentirati ploščo? Ne vem, kaj boste slišali vi, ko boste poslušali plato How are you?, zato si bom v nadaljevanju recenzije dovolil biti rahlo oseben. Poetično bom povzel prejšnji odstavek, da si je Morvern uredil udoben prostorček na tem planetu, v katerem lahko brez zavor ustvarja. Zdi se, da je v svojem solo projektu našel neizčrpen stil. Melodije so še vedno preproste, ampak zapomnljive, sploh ob večkratnem poslušanju celotne plate. Mogoče se mi romantični motivi ponavljajo, ampak če bo Morvern band zaradi te plate dobil še igralca na bonge in našel še več sorodnih glasbenih duš, ki ga bodo prepoznale po strastnem pristopu do ustvarjanja muzike … Hočem reči, da s svojo preprostostjo svoj udoben prostorček na planetu pušča zelo odprt. Trenutno pa je, kar je: v angleščini odpeti cukrčki, indie pop, ustvarjen iz udobja in tesnobe ukvarjanja s samim seboj. 

Morvern si zasluži pozornost in spremljanje pod budnim očesom novinarjev. Čeprav ni videti, da bi ga veliko ljudi jemalo resno, se bo ta muzika dobro starala. Samonikli kantavtorji, kot je Morvern, pri nas ne rastejo ravno kot gobe po dežju. In Morvern ni le pojava - redno ustvarja, ne prijavlja se na prijekte, a se kljub temu razvija, na plati vidno uporablja nove zvoke, črpa iz novih inspiracij, širi zasedbo ali nastopa sam s kitaro, sklepa nova prijateljstva in se navdihuje iz prve roke - v pogovorih, v druženju, kar kanalizira skozi opremo v svojem prostorčku. Tudi vam če na plošči Morvern ne ponudi očitno novega, vas pričaka dobri stari Morvern - mladi trubadur kot ga zelo prikladno ilustrira naslovnica plošče How Are You?

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness