Mountain / Full Edition: No Matter Where You Come From, You Are Not a Stranger Here.

Mountain / Full Edition: No Matter Where You Come From, You Are Not a Stranger Here.

Recenzija izdelka
15. 11. 2019 - 19.00

Natural Sciences, 2019

 

Mountain. Masa gorovja, pokrajina grebenov, nepremično, a razgibano ...
Full Edition. Polnost, zaključenost neke različice, nabrekanje le-te, omejenost in pokanje po šivih ...
No Matter Where You Come From You Are Not a Stranger Here. Od kod pa ti zares prihajaš, tujec, domače gore list, uškatljen domačin?

Beseda in poimenovanje sta veliko več kot le opis nekega subjekta ali objekta. Vedno razkrivata nasprotujočo si večplastnost. Mountain je gora, obenem je danes obravnavani japonski glasbeno-umetniški kolektiv, pa tudi referenca na z gorami posejano regijo Kansai, iz katere kolektiv prihaja. Z gorami je seveda povezana izoliranost in sedimentna struktura, ki od zunaj deluje uniformno, pod površjem pa jo sestavljajo različne plasti.

V našem primeru celoto sestavljajo umetniki, aktivisti, negovalni delavci, nekdanji spolni delavci ter glasbeniki, ki se ukvarjajo z različnimi družbenimi in umetniškimi formami. Razmišljanja o takšnih zasedbah so velikokrat povezana z improvizirano, jazzovsko in eksperimentalno sceno, v katerih je govora o fluidnosti interakcij med udeleženci, prostorom in namenom. Mountain se v inačici Full Edition ukvarjajo ravno s to mnogoterostjo. Kot Full Edition sporočajo, da je v danem trenutku zasedba zaključena, ni projekt v teku, nepredvidljivost udeleženih pa prinaša vsakič drugačne rezultate jamov, ki so zabeleženi v soundcloudovskih zvočnih pasažah.

Kaj pa skupaj drži to maso človeških izkušenj, ki so k propadu običajno nagnjene precej bolj kot navadna gorovja? Lepilo in človek z vodilno besedo je Kentaro Imai oziroma Kren, ki je v edinem dosedanjem intervjuju opisan kot glasbeni arhitekt kolektiva. Brez vedenja o tem graditelju zvoka je možno gladko verjeti, da gre za skupino, veščo tako tehnične plati instrumentov kot privlačnega pesmopisja, a njihovi nastopi v živo prikažejo kaos in nekonsistentnost.

Debitantski album zasedbe je naslovljen No Matter Where You Come From You Are Not a Stranger Here. in združuje tujce družbe in tujce ustaljenih glasbenih praks. Ne gre za deklarativne izjave tipa we are the world ali give peace a chance, temveč za močan aktivističen odtis skozi absurdnost, šaljenje in igro besed. Kolektiv na albumu naniza impresiven nabor tem, ki jih v francoščini dostavi pariški raper UFO, v japonščini pa umetnica Misako Yabuuchi. V skladbi Fuck'in Neoreaction Cave smrtno resno izgovorjena besedna igra med mononukleozo in nuklearnim sint freakoutom pomaga verjeti, da se v naši bližini topi jedrski reaktor in da bo v vsakem trenutku svet zdrsnil v kaos. Če ne živimo ravno nekje za sedmimi gorami in sedmimi vodami, pa pravzaprav že vemo, da je svet v kaosu že do vratu globoko.

Zasedbo Mountain / Full Edition skrbi miselno vračanje politike in družbe v preteklost, v faking neonacistično, neorasistično, neoseksistično temno jamo. Bend je tudi zaradi tega nekakšna samoorganizirana ljudska pop fronta, ki zagovarja prepotrebno novo rojstvo dediščine hipijevstva, katerega vodilo je vključenost. Ob poslušanju albuma lahko zaradi njegove tematske širine in glasbenega niansiranja preživiš ogromno časa. Skladba Harpagophytum z mantro: What are you saying? Do you Believe?, s preprostim ponavljanjem in rahlo vaporwaveovsko podlago zdaj dvomi, drugič utrjuje dvom, skorajda cerkvena izkušnja dvoumnosti pa izpostavi absurdnost situacije.

Mountain / Full Edition, podobno kot gora daje zatočišče čudaškosti brez pričakovanj, spoken wordu, jazzu, popu, eksperimentalni glasbi in rocku. Album je produkt japonske tradicije avdiofilskih jazz barov ter city popa in trenj med idejo na tehnološki produkciji bazirane, v sintetizatorjih utelešene japonske modernosti ter idejo japonske tradicije, ki izvira iz narave in kontemplacije. Obenem pa ne predstavlja nič od prej naštetega, saj je odraz majhne skupinice znotraj japonske družbe, ki stvari dela po svoje.

 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness