Moveknowledgement: See

Recenzija izdelka
26. 9. 2014 - 19.00

Beton, 2014

 

V današnji Tolpi Bumov se tudi na Radiu Študent pridružujemo množičnim odzivom na novi izdelek domače zasedbe Moveknowledgement. Njihova peta dolgometražna plošča z naslovom See je namreč izšla 12. septembra pri domači založbi Beton Records; pred tednom dni so jo Moveknowledgement skupaj s klubskimi maratonci Koala Voice predstavili tudi v okviru pete obletnice Kina Šiška, danes pa jo bodo še v Škofji Loki, na zaključnem večeru festivala, posvečenega spominu na profesorja Petra Hafnerja.

Pojma, ki sta se v povezavi z albumom do sedaj največ omenjala v razmišljanjih o njem, sta zrelost in odraslost. To pa kljub temu, da zasedba tudi s tokratnim izdelkom pravzaprav ostaja zelo zvesta svojemu imenu, da torej dela korake naprej in predvsem vstran od kakršnekoli pretirano začrtane poti, ki bi jo lahko imeli. In seveda je zelo razveseljivo, da se vsaj v omenjenih razmišljanjih odraslost končno otresa predznaka resnosti, zvestobe vedno istemu kalupu in dolgočasnosti. Vse to Moveknowledgement na See namreč odločno presegajo z novimi pristopi k ustvarjanju skladb, kontrastnimi zvokovnimi nastavki in harmoničnimi izpeljavami iz njih ter premišljeno studijsko obdelavo komadov.

Plošča See je neprizanesljiva, pa ne v smislu agresivnih zvočnih napadov, temveč predvsem z nekakšno vztrajno repeticijo posameznih instrumentalnih tem znotraj skladb. Temu se pridružuje in hkrati razbija N'Tokov vokal, ki posreduje precej neposredna in preprosta besedila. Tu nimamo opravka s kakšnimi zapletenimi metaforami ali drugimi poetičnimi prvinami, temveč predvsem z glasom, ki kar nekako impulzivno skuša popisovati svet okoli sebe in se pri tem spretno lovi z instrumentalnimi nastavki. Vtisi, izraženi v besedilih, tako beležijo duh časa in sveta, v katerem je album nastajal, in so dovolj jasni, da posredujejo sporočilo, hkrati pa s slednjim ne dušijo siceršnjega vzdušja na albumu. Tega z glasovi prvič oblikujejo tudi ostali člani benda in to dodatno skladnost in novi tok energije v bendu gre le toplo pozdraviti. See je plošča, ki se ne šopiri z izrazito spevnimi komadi, po drugi strani pa tudi ne pleteniči s pretirano kompleksnimi. Tudi izrazitih preobratov ne ponuja, razen takšnih, v katerih si člani med seboj podajajo repetitivni utrip plošče in ga oblikujejo vsak po svoje. Ravno na ta račun se plošča žanrsko na široko razteza in pri tem ne deluje pretenciozno ali prisiljeno - pa naj gre za post-punkovske basovske odmeve v Alrady Dead ali pa tiste bolj okrašene in baročne skladbe, kot sta denimo Moodswings in Born in the Past, ki zelo nazorno brišejo mejo med dojemanjem pop glasbe in alternative. Moveknowledgement z novim albumom svoje publike naslavljajo nekje na robovih obeh in tako pridobivajo odzivnost veliko širšega občinstva, kot se za alter bend spodobi, in se močno približujejo nečemu, kar bi lahko bil zdrav domač mainstream. Album See tako že s svojo vpetostjo v polje domače glasbe kljubuje razmejitvam, na svojevrsten način pa se kontrasti izpostavljajo tudi v sami glasbi, na neki točki že z naslovnico, na kateri se bleščica iz naslova tepe z otroci v zaščitnih maskah, pa tudi z besedili, ki, kot rečeno, odsevajo vso shizofrenost vsakdana, hkrati pa tudi ranljivost, pomembnost komunikacije, opazovanja, gledanja in osmišljanja lastnih in naše skupne realnosti. Spričo vsega naštetega je See plošča, ki vsekakor zdrži in celo zahteva več poslušanj, hkrati pa Moveknowledgement utrjuje tudi kot že pregovorno odličen živi bend.

Tu se sicer pokaže tudi ena izmed pomanjkljivosti trenutnega domačega glasbenega okolja. To morda niti ni toliko ta vedno priročna majhnost, na katero včasih radi obesimo težave naših glasbenikov. Ti dostikrat izdajo album, izvedejo tistih nekaj deset nastopov po slovenskih klubih, morda usekajo še turnejo po bližnji Evropi, potem pa, kar zadeva žive nastope, bolj ali manj poniknejo do naslednjega albuma. To je, če seveda ne želijo, da se jih poslušalstvo naveliča ali pa označi za prodane duše. Kot ključni manko se zato kaže predvsem odsotnost sposobne in drzne entitete, ki bi bende z močnim "live" potencialom, kot so Moveknowledgement, z vsemi močmi, predvsem finančnimi, potisnila še vsaj na številna evropska prizorišča. A omenjeno problematiko, ki jo nedvomno velja tudi širše razpreti, v današnji Tolpi Bumov puščamo ob strani in se za konec vračamo k samemu albumu. V dneh po njegovem izidu je bilo mogoče nekajkrat zaslediti mnenja, da skladbe na njem niso najbolj radiem prijazne, in ob tem se ponuja skorajda retorično vprašanje: je plošča res preveč specifična za širšo publiko ali pa so morda radii tisti, ki jim kritično manjka perspektive in širine? No, na Radiu Študent bomo ploščo sedaj zavrteli v celoti in ji tako brez zadržkov prisluhnili v vseh njenih stanjih duha in odnosih do sveta. 

 

Moveknowledgement - See (Bandcamp)

 

Moveknowledgement - Talk/Bad Day
Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Podlaga zveni podobno kot (Foreigner - Urgent (1981) https://www.youtube.com/watch?v=FHnNIoNUZig

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness