nemanja: Cosmic Disco

nemanja: Cosmic Disco

Recenzija izdelka
23. 7. 2020 - 19.00

Samozaložba, 2020

Po pestrem dogajanju letošnjega leta je marsikomu jasno, da je življenje nepredvidljiva stvar. Naša dovzetnost za naravne pojave je dosegla najvišji nivo v zadnjih nekaj desetletjih, pa naj govorimo o vplivu potresa, virusa ali kometa na nebu. Marsikaj se lahko dogodi v enem letu, kaj šele v celotni razsežnosti človeškega življenja. Pretekla leta kapitalističnega življenja so nas v vrtoglavi možnosti izbire učila ali vsaj poskusila naučiti, da je z voljo in delom možno doseči vse in še več. Znanost brsti, tehnološki napredek je na višku in gre še višje. V vesolje, vsemogočni kozmos, kjer je ponovno ogromno prostora za nadaljnje raziskave in učenje. In tam se skriva, ujet nekje sredi niča in vsega, nemanja, ki preigrava svoje nove komade iz albuma Cosmic Disco.

Super one-man band iz Pule s kakovostnim gruvom
 / 30. 6. 2019

Nemanja se ne ukvarja s fizikalnimi problemi in molekulsko zgradbo planeta, na katerem preigrava. V razkroju med smrtjo in ponovnim rojstvom je ujet Luka Šipetić - idejni vodja zasedbe. Svoje zemeljsko znanje, ki ga je glasbenik gradil predvsem na razumevanju notranjega - osebnega - sveta in ga izrazil na prejšnjem albumu Tarot funk, je tokrat popeljal na novo pot, na kateri nas vabi, da z njim po zgledu budističnih praks spoznamo obdobje med smrtjo in ponovnim rojstvom človeka. Temu obdobju na čast je posnel devet komadov, jih zmiksal in z njimi ustvaril nov album Cosmic Disco. Čas med smrtjo in rojstvom poznamo pod imenom Bardo in predstavlja eno najstarejših tibetanskih besedil. Nemanja iz besedila vleče inspiracijo in nam v ušesa vliva zvok, ki odmeva po tem misterioznem brezčasnem prostoru. Ta prostor pa ni prazen in temačen, kot bi si lahko predstavljali na prvo žogo, saj je poln glasbe iz vseh koncev sveta, naložene na groovy podlago. Da ne bo pomote - glasba ni primerna zgolj za te, ki plujejo med vzporednimi svetovi, čakajoč na ponovni vstop v svet. Razdaja se vsem poslušalcem, ki v letošnjem, za večino rahlo opustošenem poletju iščejo oddih v energiji poletnih disco večerov.

Sicer so razmere povzročile, da novega albuma ne poslušamo izpod prstov celotnega glasbenega kolektiva. Kot lahko slišimo, gre bolj za zvočno strukturo, ki si jo je zamislil Šipetić, ki v običajni zasedbi sede za bobne. Prav ritemska sekcija je glavno gonilo glasbe, ki nam jo dostavlja nemanja. Močne bas linije, ki nikoli ne pozabijo na dober groove, in bobni, ki skupaj z različnimi tolkali dajejo občutek, da se nahajamo na kakšnem norem afriškem žuru. Nemanja še vedno ostaja zvest prvinam anatolskega rocka, čeprav v nekoliko manjši meri kot doslej. To je glasba, ki izvira iz 60. let prejšnjega stoletja, ko so v Turčijo privalovali zvoki klasičnih britanskih rockerjev. Anatolska podlaga, ki se vrši v značilnih turških lestvicah, zelo dobro deluje za bend s psihedeličnimi namerami. In tudi psihedelija pri nemanji ostaja. V primerjavi s prejšnjim albumom Tarot funk je v novem nemanja malce bolj zgovoren, skoraj vsak komad ima vsaj kak verz besedila in hrvaščina komade obarva v značilno yugo disco sceno sedemdesetih let prejšnjega stoletja. V večini skladb glasbenik opeva spontano srečo, ki jo nemanja doživlja v svojem prehodu iz smrti v ponovno rojstvo. Kot pravi v komadu Kozmic Oyun: Ne skrbi, to je kozmična igra.

Čez nekaj trenutkov boste v kozmičnem svetu odplavali stran od grdih skrbi v kraje vesele ter kvalitetne glasbe. Ravno zaradi svetovljanskega pristopa, ki ga nemanja ubira, je naslov albuma Cosmic Disco zelo na mestu. Potovanje se bo začelo v Turčiji, kjer lahko zamigate z boki na orient-kitarske solaže, potem bomo šli daleč prek celotne Afrike, kjer zvenijo najrazličnejša tradicionalna tolkala, med drugim je na komadu Danza del muerto uporabljen tudi inštrument, katerega zvok izredno spominja na ferrinho, kovinski instrument zelenortskih otokov, ki deluje kot tolkalo, na katerega igramo z drgnjenjem ob kakšno drugo kovino. Od plaže do plaže po poti zavijemo še na eno jamajško in tam zaplešemo še na rahlo počasnejše, skoraj že duberske bas linije ob komadu As Above, So Below

Nemanja v svojem poslanstvu ni korenito spremenil svojih ustvarjalnih načel, jih pa je popeljal na novo pot. Izgleda, kot da želi občasno nedostopno, morda celo introvertirano psihedelično glasbo znova popeljati na plesišča. Funk mu ni bil dovolj, naj odmeva disco. Univerzalen, kjer vsa bitja plešejo pozno v noč, kjer se dogajajo netabuizirane galaktične orgije in kjer lahko vsak doseže tisto večno opevano višje dojemanje sveta. AMEN!

Življenje je splet okoliščin, ki nas vztrajno meče iz enega konca na drugega, včasih nam postreže z dih jemajočimi lepotami, spet drugič nas ožema s tegobami vsakdana. Nič ni zapisano, redko kaj je določeno. Razen rojstvo in seveda smrt. Smrt pa spet poraja razne teorije o tem, kar sledi … V te debate se ne bomo spuščali, povemo pa lahko, da če po smrti sledi Bardo, kot ga interpretira nemanja, se splača verjeti v načela budizma, živeti z dobro karmo in se v posmrtnem življenju posluževati neskončnih ritmov kozmične disco muzike in skupaj plesati do novega rojstva.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness