NORTH MISSISSIPPI ALLSTARS: World Boogie Is Coming

Recenzija izdelka
3. 12. 2013 - 19.00

Songs of the South, 2013

 

Brata Dickinson, kitarist in pevec Luther ter bobnar Cody, sinova slavnega rockovskega in bluesovskega glasbenika, studijske legende iz Memphisa Jima Dickinsona, ki od leta 1996 igrata kot North Mississippi Allstars, sta na letošnjem, svojem sedmem studijskem albumu, po frazi, ki jo je pogosto uporabljal njun pokojni oče, naslovljenem World Boogie Is Coming, ustvarila sijajno zbirko pesmi, ki kot svojevrstna moderna bluesovska mojstrovina deluje na več nivojih.

Luther in Cody sta bila od nekdaj pohvalna bluesovska učenca, a nikoli konzervativna purista. Ravno kombinacija poznavanja in čutenja izvirnega izročila ter sodobnega načina igranja, ki staplja prvine rocka in hip hopa z bluesom dela album World Boogie Is Coming nemudoma brezčasno zvenečo godbo. Brata, ki sta prekaljena glasbenika z neštetimi odrskimi in studijskimi izkušnjami, Luther je denimo kitarist tudi pri The Black Crowes, sta k sodelovanju povabila vrsto vrhunskih glasbenikov. Na albumu denimo med drugimi Roberta Planta, ki v nekaterih skladbah z veseljem piha v orglice, tu sta sinova RL Burnsidea, Dwayne in Garry, ter poznani moderni bluesman Alvin Youngblood Hart. Gradivo albuma pa je eno veliko posvetilo bluesu, kot so ga igrali Junior Kimbrough, RL Burnside ter mojster bluesovskega sloga frulice in bobna Othar Turner, torej trije glasbeniki, ki so konec dvajsetega stoletja kot zadnji avtentični predstavniki in avtorji dali bistven prispevek k bluesu severnega Mississippija.

Na albumu World Boogie Is Coming poslušamo poroko starega in novega, denimo v skladbi Snake Drive se klasičen kitarski blues rock prevesi v zaskrečani hip hop party in preskoči v gospelovski P-funk. Godba je  odigrana na izjemen način, ki je hkrati skrbno posvetilo ter pogumna in drzna interpretacija, pri kateri se Luther in Cody ne bojita bluesa barvati, kakor ga pač v danem trenutku čutita. Slišali boste, kako so skladbo Meet Me in the City, klasiko Juniorja Kimbrougha, preuredili v pop blues rock poslastico, po kateri zdrsnejo v oster avtorski blues rock Turn Up Satan.

In vsa ta glasba k nam prihaja v gladkem, neprekinjenem toku, kjer se skladbe smiselno prelivajo ena v drugo kot ena velika in  neskončna reka. World Boogie Is Coming je album z enim najzapeljivejših sosledij pesmi, kar jih poznam. Je svojevrstna ritmična perfekcija.

 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness