OFF!: Free LSD

Recenzija izdelka
26. 10. 2022 - 19.00

Fat Possum Records, 2022

 

Za hardcore punk kolektiv OFF! je preteklih osem let od izida njihovega zadnjega albuma Wasted Years predstavljalo nadvse turbulentno obdobje. Kopičenje osebnih sporov in pozneje tudi pravnih bojev med člani skupine je skozi leta vodilo v mnoge zamere in kočljive situacije, ko so v nekem trenutku potekale celo vzporedne reunion ture pod vodstvom manjših frakcij znotraj te super grupe. Kolektiv OFF! se je dolgo nahajal v negotovem limbu, poskusom, da se projekt vrne nazaj k življenju, pa sta manjkali organiziranost in konec koncev tudi predanost njihovih vršiteljev. Zdelo se je, da je OFF! kot koheziven glasbeni projekt dokončno izginil in se pridružil grobišču marsikaterih sorodnih skupin; le še ena žrtev malenkostnih prepirov starih pankerjev.

Tako je vrnitev zasedbe z albumom Free LSD, ki predstavlja prvi izid po letu 2014, upravičeno nepričakovan preobrat. Projekt sta ponovno oživela ustanovna člana Keith Morris in Dimitri Coats, zavoljo tokratne plate pa sta temeljito posodobila kompozicijo članov. Za bobni tokrat sedi Justin Brown, med drugim znan po sodelovanju s Thundercatom in Flying Lotusom, Autry Fulbright iz skupine And You Will Know Us by the Trail of Dead se je bendu pridružil z basom, inštrumentalni arzenal pa dopolnjuje še saksofon Jona Wahla iz zasedbe Claw Hammer. Vokalist Morris, ki je kot ustanovitelj skupin Black Flag in pozneje Circle Jerks znan kot pionir zgodnje punk scene na Zahodni obali, na novem albumu torej vodi obetaven zbor talenta, ki v 38-minutni zbirki komadov venomer spoštuje zapuščino skupine OFF!, njeno osrednjo zvočno identiteto pa naravno dopolnjuje. 

Tako kot na preteklih treh dolgometražnih izdajah sta večino komadov za novo ploščo spisala Morris in Coats, ki sta od ustanovitve leta 2009 edina konstanta skupine. Skladbe se tokrat razširijo iz tipičnega minuto-in-še-malo dolgega formata in so zvočno ter tematsko povezane. V kontrastu s starejšim pristopom, ko so glasbeniki vratolomno divjali med različnimi idejami, glasbo sedaj povezuje širša narativa, in sicer Morrisova barvita pričanja o teorijah zarote. Dobra stara antiestablišment drža punka deluje kot več kot primeren kalup za raziskovanje bolj in manj bizarnih zarotniških štorij, ki se na albumu razvijejo iz svaril pred vladnimi eksperimenti v docela paranoidne fikcije o vesoljcih. Tako nas iz običajnih frustracij o življenju izpod škornja družbenih represij v komadu Ignored muzika povede do naslovne skladbe Free LSD, v kateri se Morris ob koncu plate že loteva Hitlerjevih NLP-jev in četrtega Reicha, ki naj bi čakal na obzorju Združenih držav. 

Gala hala, 8. 7. 2015
 / 9. 7. 2015

Čeprav smo v stalnem pričakovanju, da se bo album vsak čas spustil v shizofrene izpovedi o pedofilskih, z adrenokromom obsedenih reptilnih elitah, se Morrisova besedila vendarle zamejijo v pretehtan humor in očitno fiktivnost. Teorije zarote na albumu ojačajo punkovske prvine benda, četudi se jih ne jemlje popolnoma resno. Album namreč predstavlja zvočno podlago prihajajočega filma skupine, znanstvenofantastične komedije, ki bo popisovala zgodbo za nastankom plate in jo dopolnjevala kot zaokrožen umetniški projekt. Zaradi spremljevalne vloge v izhodiščno zabavnem filmu je album Free LSD dopuščal članom obilo prostora za eksperimentiranje tako z besedili kot z inštrumentalno osnovo. Premori Wahlovega saksofona razkosajo album na štiri dele in delujejo kot povezovalno tkivo zaokroženih sekcij, hkrati pa je skupina prvič vključila obilo elektronskih dodatkov. Stalno žganje sintov in prefinjena produkcija pa nikakor ne zmanjšajo dejstva, da plata v vseh pogledih uteleša zvok in duh klasičnega, starošolskega hardcore punka. 

Kljub svojim 67 letom Keith Morris še vedno ponudi prepričljiv in energičen performans – pravzaprav je tokratna izdaja eden boljših primerov njegovih pevskih sposobnosti. Tako kot vsi ostali elementi na plošči Free LSD je tudi ta plat neposredna nadgradnja starejšega materiala benda, kar je po toliko letih delovanja, polnega besnih razhodov in kreativnih nasprotovanj, občudovanja vreden podvig. Free LSD je torej doslej najuspešnejša realizacija glasbe zasedbe OFF! – vsaj tako vulgarna in humorna, kot je žareče paranoidna. 

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness