Preservation: Eastern Medicine, Western Illness

Recenzija izdelka
16. 6. 2020 - 19.00

Nature Sounds, 2020

 

Preservation je eden od stricev iz ozadja v svetu podtalnega hip hopa zadnjih dobrih 20 let. Seznam njegovih sodelovanj, tako v vlogi producenta kot DJ-ja, je praktično nepregleden in vsekakor vsebuje tudi imena, ki sodijo v samo smetano, na vrhove lestvic najboljših emsijk in emsijev, denimo Jean Grae, Dr. Yen Lo, Yasiin Bey oziroma Mos Def, Ka, Mach-Hommy, RZA, GZA, Raekwon, MF Doom ... torej, kot rečeno, sama elita. Le tisti predel njegove diskografije z lastnimi dolgometražni izdelki je v primerjavi z njegovim sicer izjemnim katalogom dela nekoliko prazen. Pres pri založbi Nature Sounds v teh dneh predstavlja svoj tretji samostojni album, prvi po dveh ploščah iz leta 2013. Tokrat v Tolpi bumov torej obravnavamo izdelek Eastern Medicine, Western Illness, ki ga vsekakor najbolj zaznamuje zanimiva mešanica okoliščin, v katerih je nastal. Prežema ga Hongkong, crate-digganje, vrhunska produkcija in vrhunsko repanje gostujočih emsijev.

Najprej pa torej omenjeni Hongkong in gradniki produkcijske podobe plošče. V devetdesetih, v samem začetku svoje kariere je Preservation, navdušen nad podobami iz zakladnice popularne kulture, obiskal Hongkong, tam spoznal lokalne zaprisežence vinilu in se navdušil še nad njihovimi zbirkami. V sredini prvega desetletja tega tisočletja je nato v vlogi DJ-ja na turnejah začel redno spremljati Mos Defa in ob gostovanjih po vsem svetu kot pravi glasbeni zanesenjak, digger, izkoriščal nove priložnosti in pridno obiskoval lokalne ploščarne, kupoval plošče in širil bazen virov za svoj zaščitni producentski znak – vzorčenje. Vrnil se je tudi v Hongkong, njegovo zanimanje za stare vzhodnjaške vinile je raslo, nato pa ga je naključje leta 2014 celo preselilo v to mestno državico, v kateri je preživel naslednja tri leta ter vztrajno in počasi gradil beate za svoj naslednji izdelek.

Zato so viri vzorčenja na albumu Eastern Medicine, Western Illness zgolj in samo stare kitajske plošče, ki jih je Preservation nabral v svojem triletnem bivanju v Hongkongu. Vzorcev na novem albumu je nešteto, izvirajo pa predvsem iz folkovskih, etno glasbenih miljejev z nekaj izjemami popularnejših, rockovskih godb. Slišimo ogromno vzhodnjaških pihal, godal, brenkal, vokalnih vložkov in značilne pentatonične sintetizatorske melodike. Sicer se Preservation, v smislu stila, drži predvsem starošolsko navdahnjenega vala nove generacije vrhunskih gobcaških pesnikov, ki cveti na drugi strani Pacifika. Zvrstijo se inštrumentali, ki zvenijo lo-fijevsko, se držijo starošolskega recepta, zaradi nekoliko drugačnega bazena vzorcev pa imajo zelo svež pridih. Albumsko zgodbo sicer dopolnjujejo tudi cinematični vokalni pokloni Hongkongu in njegovim ljudem.

Seveda vrhunskim beatom pritiče tudi vrhunska vokalna raperska izvedba. Tu nastopijo že omenjeni vrhunski klepetaški pesniki z druge strani Pacifika, ki svoje mesto na Preservationovi plošči tudi resnično upravičijo. Gre za crème de la crème ameriškega raperskega podtalja in vsak posebej dostavi slasten prispevek, slišimo praktično same vrhunske kitice, vsak izmed gostujočih emsijev je v svoj komad stisnil bistvo svojega izraza, najsi bo to Ka s svojim grafičnim, hladnim dahom, Mach-Hommy in Roc Marciano z gangsta-lingom in uličnimi kodeksi ali Tree v svojem soulovsko mehkem, ohlapnem stilu. Tu so še Quelle Chris, Billy Woods, Your Old Droog in decembra lani v Ljubljani gostujoča legenda AG. Preservation pa stavi tudi na nekatera mlajša imena, kot so Navy Blue, Nickelus F ali hongkonški emsi YoungQueenz.

Album oziroma njegov naslov Eastern Medicine, Western Illness lahko razumemo v dveh pomenskih različicah, obe pa se kažeta tudi v besedah gostujočih raperjev. Gre za krasno, rokodelsko, praktično mojstrsko, mozaično produkcijsko stvaritev v obliki množice uporabljenih vzhodnjaških vzorcev, za zdravilni zvarek, ki ga ustvari zahodnjak, nadgradi ga zahodnjaško rapanje, ki je bolano, ki je ill. Po drugi strani pa gre za umik, za zdravljenje in zavetje, ki mu ga nudi oddaljeno mesto. Morda tudi umik od zahodnjaške bolezni, bolestne družbe, ki jo zelo slikovito in natančno opiše resnični cvetober najboljših ameriških podtalnih emsijev. Eastern Medicine, Western Illness je odlična alegorija, je mojstrovina, je zvest dokument hiphopovskega trenutka, s samimi vrhunskimi nastavki pa predstavlja tudi eno najsolidnejših producentsko-raperskih albumskih doživetij tega tisočletja.

 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.