PRETTY LIGHTS: A Color Map of the Sun

Recenzija izdelka
8. 8. 2013 - 19.00

8 Minutes 20 Seconds, 2013

 

Današnja Tolpa Bumov prihaja kot osvežilna spodbuda, da se skozi dneve vročinskega vala lahko pretolčete tudi s prijetnimi poletnimi melodijami. In ravno za slednje bo poskrbel ameriški didžej mlajše generacije Derek Vincent Smith, širši hip-hop javnosti bolj poznan kot umetniški projekt imenovan Pretty Lights. Smith, ki že od rane mladosti raziskuje vode elektro hip-hopa in predvsem samplanja, je pod okriljem mini založbe 8 Minutes 20 Seconds Records izdal svoj četrti album A Color Map of the Sun. 

Pričujoči plošček projekta Pretty Lights preseneča predvsem v tem, da se avtor ni niti malo poslužil neskončnega semplanja bolj ali manj bizarnih vinilov, čemur preostanek njegove DJ generacije še vedno zvesto sledi. Namesto tega je Derek Vincent Smith zadnja tri leta nase prevzel izziv lastnega snemanja samplov na vinil, na podlagi katerega so nastali remiksi, ki jih lahko slišimo na prvem delu dvojnega albuma A Color Map of the Sun. Druga plošča Live Studio Sessions je tako sestavljena iz trinajstih studijskih seans v surovi obliki.

V širšem smislu je četrti album slišati zelo podobno kot njegova prejšnja plošča Passing By Behind Your Ears, vendar je pri podrobnejšem poslušanju novejša plošča veliko bolj pristna in zrela. Eksperiment med možnostjo ustvarjanja lastne kolekcije posnetkov in posameznikove zaznave sveta prek zvočnih vibracij je avtorja popeljala do stvaritve raznolikega in složnega, kohezivnega in nepredvidljivega, predvsem pa albuma polnega dobre glasbe. Za to je bila po Smithovo potrebna absolutna predanost do detajlov, od izbora inštrumentov in pravih vokalistov do postavitve mikrofonov, saj je po vzoru manjših soul založb iz šestdesetih celotna ekipa snemala v enem samem prostoru. Ravno to jim je pri snemanju pustilo ogromno prostora za improvizacijo in mešanje med žanri.

V svojem bistvu je A Color Map of the Sun svež in originalen album, ki kot svoje atribute uporablja klasične inštrumentalne in vokalne prvine soula, hip-hopa ter jazza, zmiksane v zelo poslušljiv elektronski paket.

 

The making of 'A Color Map of the Sun'
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Super izbor za tolpo!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.