PRODIGY & ALCHEMIST: Albert Einstein

Recenzija izdelka
20. 6. 2013 - 19.00

Infamous, 2013

 

Drugi skupni album sta letos zaplodila trenutno vsekakor najeminentnejši raperski producent, gospodič Alchemist, in emsi Prodigy, nad katerim je večina obupala po zadnjih katastrofalnih poskusih vračanja med relevantna raperska imena.

Prodigy se je v vse sfere raperske zgodovine vpisal kot klepetaški heroj queensbriškega raperskega dvojca Mobb Deep, ki je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja navrgel kar štiri hudo presežne raperske albume, a je po svojem raperskem prvencu „H.N.I.C.“ počasi potonil v pozabo. Z nje se je najprej vrnil z zelo zabavno ploščo „Return of the Mac“, prvo v celoti posneto pod taktirko producenta in dolgoletnega prijatelja Alchemista, nato pa še s humornimi blogi z začetka svojega triletnega zaporniškega staža, ki so zaradi močno krohotajočega aspekta kmalu postali obvezno čtivo raperskih sladokuscev in insajderjev. Po povratku na svobodo se je zdelo, da je z njegovo kariero dokončno konec, nikakor se ni znašel, snemal je povečini podpovprečne kompozicije in plošče, skoraj povsem prenehal uporabljati rime, nato pa je v sodelovanju s prvo hiphopersko produkcijsko violino zadnjih dveh let – Alchemistom - pred časom poskrbel za pravcati povratek na sceno. 

„Albert Einstein“, njun drugi skupni podvig, je namreč iz Prodigyja izvlekel najboljše, kar v tem trenutku premore. Seveda ne gre za nič revolucionarnega, zelo izvirnega ali novega, marveč se Prodigy vrača k svojemu slengovskemu, uličnemu rapu, kjer hvali samega sebe, se postavlja nad druge, se ima za absolutnega carja, zraven pa ignorantsko in metaforično, brez kančka slabe vesti ali moraliziranja žali druge. Vehementno, počasno, neustrašno, a skulirano podajanje repetitivnih rim je tako močno zabavno in odločno, da ljubitelji pravega newyorškega uličnega rapa vsekakor dobimo polnovredno dozo bazičnega pretiravajočega blokovskega materiala. 

Nakladaško, zabavno formo je z močno prezenco, jebivetrskim, naduvanim stilom in jasno artikulacijo ter počasnejšim rapanjem, kot smo ga bili vajeni pri njem zadnje čase, pakiral v kratke, okrog tri minute dolge, jedrnate komade. Očitno sta močna produkcijska podstat in skupna energija s producentom iz njega zvabili najboljše ter ga z liste odpisanih klepetačev postavili v prve bojne črte hvalisavega betonskega hiphopa. 

Močnejši del plošče vsekakor predstavlja producent Alchemist, ki je znova zaplodil konsistentno, psihedelično zasnovo z izjemnim, lepo vklapljajočim vzorčenjem jazz, funk in vokalnih poslastic in raritet. Občasno iz udarnih, atmosferičnih in povečini mračnih, na klavirju in sintu slonečih beatov, zgrajenih okrog debelih basov in osnovnega vzorca, vse skupaj zveni malce filmsko, sicer pa ostaja zvest mračnemu občutku, izhajajočemu iz puhaške, malce nervozne, psihedelične estetike, na kateri gradi svoj zvok zadnja leta. Na določenih mestih podlage spomnijo na stare Havocove Mobb Deep stvaritve, saj je uporabil kar nekaj zlatodobnih boom bapovskih raperskih bobnov, ena kompozicija (Y.N.T.) pa zveni presenetljivo poletno. Skozi podlage se Prodigy s svojim „bragadoccio“ stilom, ki je nekajkrat izjemno detajlen, sprehaja preko brutalnih dogodivščin z močno determinirano ulično konotacijo, kjer vmes zvrne kakšno smotko, nato pa se mu ponovno zazdi, da je prav on kralj ulice. V tovrstne tekste se odlično vklopi tudi paleta odličnih gostov, od Roca Marciana, ki ukrade „šov“ Prodigyju, do Wu-Tangovca Raekwona, njegovega kamerada iz Mobb Deepov, slišočega na ime Havoc do Doma Genesisa iz Odd Future, Actiona Bronsona ter producenta albuma Alchemista.

Po dramatičnih poslednjih letih, zaporniški odisejadi in skorajšnjem propadu ter popolni neinspiriranosti je Prodigy z veliko pomočjo Alchemista, v maniri klasičnega mc-producent albuma, izvedel veliki povratek in nas s pravoverno zabavno ploščo opozoril, da ga vendarle ne gre kar tako odpisati. Fanta sta ustvarila močno celoto, z malo gostovanji, ki so bila toliko bolj premišljena in sta na krilih psihedeličnih podlag zakuhala album, mimo katerega nobena raperska glava ne bo mogla iti ob rekapitulacijskem pregledu izdaj letošnjega leta.

 

Prodigy & The Alchemist - Dough Pildin'
Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness