PSYCHIC TV: Fishscales Falling: A Smorgasbord Ov Delights - Mixtape Volume 1

Recenzija izdelka
16. 5. 2016 - 19.00

Dais Records, 2016

 

Pred koncertnim nastopom Psychic TV v Kinu šiška se posvečamo pred kratkim izdanemu albumu, ki presega tipičen format oddaje Tolpa bumov. Ne gre namreč za standardizirano izdajo novega studijskega albuma, temveč vpogled v koncertne nastope, demo posnetke in podobno od leta dva tisoč tri do danes. Temu pritiče ponovna oživitev skupine izpred dobrih dvanajstih let, ko se je Genesis P-Orridge po pregovarjanju newyorškega bobnarja Edleyja O’Dowda odločil nadaljevati zgodbo avantgarde, post-punka, industriala in zvočnega eksperimentala. Skupina, ki je vzniknila po razpadu Throbbing Gristle, je tako nadaljevala pot vizualnega performansa in glasbe.

V angleški zasedbi se je izmenjala vrsta raznolikih glasbenikov, tako da so v različnih obdobjih prehajali skozi mnogotere zvočne podobe. Na začetkih je bilo slišati noiserske vplive predhodnikov Throbbing Gristle, kasneje v devetdesetih letih pa so Psychic TV, tudi pod raznimi psevdonimi namišljenih bendov, gojili acid house izrazje. Obenem so se ob sodelovanju z Larryjem Thrasherjem v devetdesetih letih vrnili k eksperimentalno-noiserskemu raziskovanju zvoka vse do konca devetdesetih let.

Genesis P-Orridge je vseskozi preizkušal meje tradicionalnega britanskega okolja s pornografsko tematiko, serijskimi morilci, okultizmom in satanizmom Antona LaVeya do te mere, da je bil obtožen pedofilije. Kljub dokazani nedolžnosti se je v zgodnjih devetdesetih preselil v Ameriko, kjer se je poročil z Lady Jaye, s katero je začel dolgotrajen pandrogenski projekt, v katerem sta s številnimi operacijami postajala podobna drug drugemu, njuni telesi sta postajala tretji spol, seštevek obeh. Lady Jaye je v letu dva tisoč sedem umrla zaradi raka.

Kot smo omenili na začetku, so se Psychic TV pred dvanajstimi leti ponovno aktivirali v novi postavi, s katero so se vrnili na koncertne odre in izdali nove albume. Letos je založba Dais ponovno izdala njihov celoten katalog iz tega obdobja. Vzporedno s tem pa je skupina izdala še mixtape  z različnimi koncertnimi in demo posnetki od leta dva tisoč tri naprej. Na tem albumu tako najdemo le dve pesmi s preprostim naslovom A in B. Pravzaprav pa je vsaka posamezna pesem, ki je dolga okoli petindvajset minut, sestavljena iz različnih komadov, ki se odlično stapljajo skupaj. Tako se album začne s koncertnim posnetkom iz Berlina, kjer se v pesmi Thank You, Genesis P-Orridge spomni in zahvali umrli ženi. Tukaj se pokaže izvrstna zvočna slika, ki jo premorejo na koncertu. Studijska verzija se na odru razvije v polno čutečo izpovednost z bolečim glasom vokalista in živopisne instrumentalne dele.

Nato slišimo demo posnetek pesmi BB, ki jo najdemo na albumu Hell Is Invisible...Heaven Is Her/e iz leta dva tisoč sedem, s katerim so Psychic TV prekinili dolgotrajno pavzo. Demo verzija je veliko bolj surova, obenem pa se spogleduje s psych zvočnim okoljem. Proti koncu prvega dela se glasba preusmeri v transcedentno in meditativno koncertno verzijo pesmi Thee Political Ghost . Tukaj Psychic TV zapustijo post-punkovsko estetiko, ki smo jo slišali do sedaj, pesem pa združuje tako repetitivno instrumentalno formo kot karizmatičen vokal. Prvi del albuma se nato zaključi z abstraktnim zvočnim vzorcem z istega koncerta na Portugalskem.

Drugi del odpre kratek uvod z naslovom Limboland, nato pa se s koncertno verzijo pesmi Roman P. vrnemo v zgodnje začetke Psychic TV, saj je bila to ena njihovih zgodnejših singlic. Nato se album skozi instrumentalni odsek z naslovom Pinocchio C (pinokio si) preobrne v demo posnetek Maximum Swing, v katerem vokal dobiva razmazano in izmaličeno obliko ter se odlično dopolnjuje z agresivno rokersko estetiko. Ta se kasneje v demo pesmi I Don’t Think So ponovno spremeni v počasno meditativno stanje. Album se zaključi z demo verzijo naslovnega komada Snakes, ki ga slišimo na zadnje izdanem albumu iz leta dva tisoč štirinajst in se še enkrat potopimo v vrtinec hipnotične abstraktne zvočnosti.

Ta mixtape povzema raznovrstnost Psychic TV, ki so jo gojili v svojem dolgoletnem obstoju. V njem je slišati raznolike zvočne prvine od agresivno noisersko-indrustrialnih, acid plesnih, psihedeličnih in transcendentno meditativnih. A nobeden od teh raznolikih členov ne prevladuje, temveč se staplja v enovito zvočno podobo skupine, podobno kot sta se Genesis P-Orridge in njegova žena Lady Jaye združevala in postajala eno meso.

 

Psychic TV / PTV3 - THANK YOU Part 1
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness