RAZLIČNI IZVAJALCI: Evident Ware (Pt.01)

Recenzija izdelka
13. 11. 2020 - 19.00

Sneaker Social Club, 2020

 

Petkov elektronsko obarvan večer na Radiu Študent začenjamo z vrnitvijo v futuristično preteklost zlate dobe rave kulture britanskega otoka, na katero se močno naslanja sveže kompilacija Evident Ware založbe Sneaker Social Club .

Manjša internetna založniška hiša, ki jo je v Brightonu leta 2011 osnoval selektor Patrick Conway, poznan tudi pod vzdevkom Low End Activist, s fizičnimi izdajami in organizacijo dogodkov na osi Bristol–Berlin bogati podtalje elektronske glasbe. Diskografski izbor Sneaker Social Club-a od samih začetkov sledi želji obujanja t. i. hardcore kontinuuma klasičnih zvokov britanske elektronske alternativne scene s strežbo svežih hibridnih izdaj v jungle, garage, 2 step, breakbeat in grime vodah. Navkljub skromnim in zadržanim začetkom si je založba status zanesljivega ponudnika kvalitetnih hardcore odvodov čedalje bolj željni klienteli zagotovila z atraktivnimi izdajami velikih imen, kot so 2 Bad Mice, Soundbwoy Killah, Chavinski in nenazadnje Foul Play – njihova kompilacija zvočno zloščenih klasik z naslovom Origins je bila s strani medijske hiše DJ Mag prejšnji teden nominirana za britansko kompilacijo leta.

Kompilacija Evident Ware, ki jo obravnavamo v današnji oddaji, je pri založbi Sneaker Social Club izšla pred tednom dni. Dvodelni glasbeni izbor dvaindvajsetih skladb, materializiran na štirih vinilnih ploščah, predstavlja največji projekt založbe in ponuja ekstenziven prelet del najaktualnejših producentov hardcore podžanrov. Primarni namen same kompilacije pa ni tradicionalen poklon zlati dobi ekstazne evforije konca tisočletja, ki ga je v Združenem kraljestvu zaznamoval razvoj hardcora, temveč predstavitev sodobnih hibridnih izdelkov, ki so posledica tridesetletnega odkrivanja in raziskovanja znotraj gibanja. Izbor del prevprašuje motiv trenutnega obstoja subkulture dotičnega žanra in njen odnos do bogate zapuščine devetdesetih. Aktualni izdelki nam namreč ponujajo vznemirljiv predogled zvoka prihodnosti, hkrati pa nas z značilnimi zvočnimi elementi žanra postavljajo pred vprašanje, ali se na sceno po treh desetletjih hauntološko vračajo fragmenti preteklosti, s katerimi se izraža cikličnost glasbenega okusa generacij.

Prvi del kompilacije, ki mu bomo zaradi dolžine danes prisluhnili le delno, predstavi številna nova imena britanskega podtalja, založba Sneaker Social Club pa nam postreže tudi z deli bolj uveljavljenih mojstrov predelave trdih ritmov, kot so Etch, Peder Mannerfelt in Forest Drive West. Glasbeni izbor se giblje od klasičnih breakbeat in jungle predelav hardcore ritmizacij do bolj eksperimentalnih ambientalnih prijemov, ki pa so jim skupni klasični razrezani tolkalski vložki, plavajoče sintetične krajine in izrazito nasičene sub bas linije. Poleg zelo raznolikega nabora odvodov hardcore osnove prinaša kompilacija tudi zelo širok razpon hitrosti ritma skladb. Zaporedje izbora na žalost ne daje občutka posebne organiziranosti in načrtne razporeditve, z naglimi preskoki med različnimi čutnimi stanji pa poslušalcu mnogokrat onemogoči izkustvo kompilacije kot povezane celote. Vsekakor pa izdaja Evident Ware izvrstno zajame in predstavi zvočno sliko, ki jo pulz subov že desetletja prenaša po elektronski podtalni sceni.

Hardcore slog je mladim vzdraženim množicam že od svojih začetkov obenem omogočal svojevrstno izkušnjo futurističnega sci-fi eskapizma in kritiko krute neubežne realnosti vsakdanjega življenja. Ta karakteristika omogoča posebno ponotranjenje v skladbe izlitih občutkov in ohranja žanrovo aktualnost za vse čase. Končno vprašanje, ki ga zastavlja kompilacija Evident Ware, je: Ali hardcore kultura kljub krepkim tridesetim letom obstoja ne bo nikoli zamrla? Leta optimizacije glasbenega žanra so le omogočila prečiščenje kvalitetnih vsebin, ki pa – tako kot v začetkih – odražajo iskreno podobo časa, za katerega so ustvarjene.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.