Secret Drum Band: Chuva

Recenzija izdelka
18. 10. 2020 - 19.00

Moon Glyph, 2020

 

Pred tremi leti se je v Združenih državah Amerike prvič zgodilo, da so čebele v boju za svoje preživetje prejele kakšno pravico več. Posebno vrsto havajske čebele so namreč leta 2017 uvrstili na seznam ogroženih živalskih vrst. Sobojevnica v tej zahtevi je bila tudi Lisa Schonberg, ekologinja, šolana raziskovalka bioakustike in biodiverzitete ter entomologinja, torej tudi specialistka za čebele, ter tolkalistka in skladateljica, ki je s svojim znanstvenim in glasbenim udejstvovanjem omogočila tej, danes nasploh vse bolj ogroženi vrsti nekoliko povzdigniti glas in na zacementiranem področju povzročila manjši premik. Kadar Schonberg ne raziskuje enega mnogih delčkov širne, a usihajoče biološke pestrosti v amazonskem pragozdu, na Havajih ali v domačem Oregonu, komponira glasbo, ki v veliki meri izhaja prav iz naravovarstvenih vzgibov, temelji na posnetkih iz narave ali pa se pri njej navdihuje. Njene strukture oživijo v avdiovizualni impro skupini Ecology Ensemble in v zasedbah UAU, Explode into Colors in Secret Drum Band, ki ji bomo prisluhnili v tokratni Tolpi bumov.

Secret Drum Band je v osnovi pet-, občasno pa tudi veččlanska zasedba iz Portlanda, ki je julija letos pri založbi Moon Glyph izdala svoj drugi studijski izdelek, naslovljen s portugalsko besedo chuva oziroma dež. Pretežno inštrumentalni izdelek zasedbe je desetkomadni zvarek izbranih tolkalskih zelišč petih tolkalistov in ščepca elektronike, kitarskih poigravanj, terenskih posnetkov in minimalističnih vokalov. Tolkalsko osnovo devetih od desetih skladb je zasnovala Lisa Schonberg, dodatne efekte, dopolnitve in ideje pa so predložili drugi stalni ali začasni člani zasedbe, ki je nastala leta 2006 in od takrat doživela nekaj rošad v postavi. Schonberg je v času svojega študija ekologije kot tolkalistka sodelovala v fakultetnem orkestru, pri čemer je ugotovila, da se njeno igranje bobnov, ki se ga je lotila že pri devetih letih, najbolj razživi z igranjem v skupini, v katero vsak član prinese lastno identiteto in s tem diverziteto. Ker je tako zavzeta glasbenica kot tudi okoljevarstvenica, je bila povezava glasbe in narave pravzaprav organski razplet predhodnih samostojnih oziroma solističnih projektov in študija. Danes svoje delo in življenje intenzivno posveča prav glasbi in naravi – tolkalom in raziskovanju ter aktivizmu za ohranitev naravnih habitatov in njihovih prebivalcev.

Poleg opozarjanja na izginjajoča bitja in habitate pa Schonberg in kolegi z natančno tolkalsko slojevitostjo opozarjajo tudi na kritično družbeno stanje. Svojo žmohtno perkusijo opredeljujejo kot politično. Dve skladbi s plošče, Antifa Fuschia in Antifa Green, konkretno naslavljata antifašistične težnje in sta tudi nastali z improvizacijo med antifašistično ofenzivo, ki se je oblikovala v odgovor na prodesničarske proteste v Portlandu. Energično bojevitost na plošči Chuva najbolje odražata prav omenjeni skladbi, ki po besedah članov izhajata iz tesnobe, jeze in dolžnosti, da se uprejo sodobnim fašistom. Teme, ki jih vpletajo v glasbo, so tako skupne človeku in naravi ter kažejo na njuno krhkost in čustva, na pomembnost flore in favne, na plošči Chuva pa se konkretno osredotočajo na tehtnost insektov, predvsem čebel in mravelj, ter na tehtnost medčloveških odnosov in našega odnosa z nečloveškimi bitji.

Ustvarjanje glasbe zasedbe Secret Drum Band izvira torej predvsem iz terenskega dela, ki poteka tako v naravi kot med ljudmi ter vključuje mimikrijo zvokov in delovanja živali in rastlin, ambientalni deli kompozicij, denimo v skladbah Alaka’i Swamp, Ka’ena Point in Riparia, pa pronicajo skozi abstrakcijo ali konkretno skladateljevanje. Lisa Schonberg je s svojim okoljskim avdioumetnikovanjem ustvarila platformo, na kateri lahko spregovori o ekološkem in kulturnem pomenu skritih zvokov narave ter o pomenu naravovarstva in človekoljubnosti. Iz njenih zapisov se s pomočjo njenih kolegov tolkalistov sestavi precizna, magična in energična celota, ki jo lahko omogoči le skupina ljudi, natanko tako kot lahko le skupina ljudi spodbudi družbene spremembe ter prevpraša našo percepcijo nečloveških bitij in posledično naše procese odločanja. Aktualna plošča zasedbe Secret Drum Band je tolkalski izvir življenja, pa tudi boj za življenje. Glasbo s plošče zlahka slišimo na partiju ali protestu, sredi mestnega vrveža ali v gozdnem vrvežu. Na plošči Chuva namreč tolkala spregovorijo o utripu človeka in narave. 

 

http://www.lisaschonberg.com/

https://daily.bandcamp.com/features/secret-drum-band-interview

 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness