STRATEGY: Pods of Punishment

Recenzija izdelka
4. 4. 2015 - 19.00

Entr'acte, 2015

 

Za založbo Entr'acte bi zlahka rekli, da je ena najbolj kronično odprtih, tako v žanrskem kot v konceptualnem smislu. Celo tako odprta je, da bi limite te odprtosti težko iskali kje drugje kot ob nevarnih mejah med eklektiko in pastišem. Vodja Entr'acte, R. De-Chantecler ali Allon Kaye, ki z založbo trenutno operira iz Bruslja, to hojo po robovih obvladuje z zavidanja vredno konsistenco in edinstvenim radikalnim pristopom. Tako si zagotavlja spoštovanje zelo različnih scen in glasbenikov znotraj njih, ta odnos visokega vrednotenja pa potem obrača nazaj v svoj katalog, katalog Entr'acte, ki tako z zaznamkom vsake posamezne izdaje zagotavlja določeno edinstvenost, posebnost in radikalno noto, s katero ne nazadnje začenja že pred vsako muziko.

Nocojšnja Tolpa bumov predstavlja Strategyja z njegovo že drugo izdajo za Kayevo založbo. Paul Dickow alias Strategy je že kar veteran - ustvarjalec iz Portlanda v Oregonu na severozahodu Združenih držav. Njegovo delovanje pod zdajšnjim umetniškim imenom začenjamo šteti z letom 1999, zadnjih deset let pa se je Dickow bolj kot čemu drugemu, posvetil studijskemu delu, remiksanju ter DJ-anju, čemur gre vsaj deloma pripisati tudi njegovo nekoliko manjšo vidnost, čeprav je Strategy v glasbeno močnem in eklektičnem Portlandu ter širše po zahodni obali ZDA stalno prisotno in aktivno ime. V vsakem primeru pa gre za favorita sladokuscev, ki se vseskozi tudi namerno drži ob strani vseh glavnih tokov.

Nocojšnja plošča Pods of Punishment je sicer le polovica dvojčka. Njen „companion“ - Seeds of Paradise je prav tako izšel pred kratkim za založbo Idle Hands. Z vajami v dub/soundsystem studijski logiki ter s kanaliziranjem ideje radia kot tistega posebnega, neprimerljivo fluentnega glasbenega medija se obe plošči dotikata mnoštva žanrskih oblik med klubskimi elektronikami, ambientalno glasbo in hrupom, vseskozi pa ohranjata enovitost in konsistenco tematskega polja ali vzdušja skozi zvok. Ta morda celo presega najbolje poznano podobo Strategyja kot eklektičnega ustvarjalca, ki mu ni tuje že skoraj burleskno studijsko čelno trkanje žanrov in glasbenih metod sound arta, duba, noisa, elektroakustične improvizacije, terenskih posnetkov, housa, techna, diska, eksperimentalnega popa ter sila abstrahiranih (celo popoidnih) novih sintetičnih form, sestavljenih iz vsega predhodno naštetega.

Pods of Punishment pot začne s komadom Millions, zdravo mero aktualnega lower-fi noisy ritmičnega eksperimentiranja v maniri nedavnega Shit and Shinea ali solo Erica Copelanda (Black Dice). Dalje Strategy takoj menja prestavo ter začne z nizanjem raznolikih ambientalno noiserskih vzorcev, od hrapavo subtilne prežeče posteljice drugega komada Love I Look do s tipičnimi harmoničnimi resonatorji prepojenega Cans. Med njih postavlja nove in nove ritmične intermezze, znotraj katerih se dotakne tako odtujenih house motivov kot dvakrat posredovanih hitrejših proto-techno ritmov in kislinskih basovskih arpegiatorjev. Vse skupaj pa stalno preseva gon po tako imenovani table-top elektroniki, šraufanju hrupa in overdrajvanih sinusoidah, žmohtni vpeljavi toplega analognega duberskega echa ter reminiscence na hip hop, ki Dickowa kot vseprisotna žametna tančica spremlja skozi vse življenje.

Končni rezultat je pač ena še posebej žmohtna izpeljanka nikoli tipične Entr'acte (by way of Strategy) eklektike, ki brez pretiravanja, z neko elementarno, mojstrsko enostavnostjo zagotovi novo dozo ultra skoncentrirane in ultra koncizne dinamike kolaža, ki ga kot takega na koncu sploh ne slišimo več.

 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness