Suzi Analogue: ZONEZ V.4

Suzi Analogue: ZONEZ V.4

Recenzija izdelka
24. 5. 2019 - 19.00

Never Normal Records, 2019

 

Tokrat v Tolpi bumov poslušamo ploščo ZONEZ v.4, ki jo je pri svoji lastni založbi Never Normal izdala glasbenica Suzi Analogue. Ta je na sceni uradno prisotna že vse od leta 2009, ko so predvajalnike sveta ugledale njene prve izdaje, začenši z albumom World. Excerpts 1-9, na katerem se pojavi kot Suzi Analogue oziroma kot Suzilla - eden njenih takratnih producentskih nadimkov, preden se je dokončno ustalila z imenom Suzi Analogue. Tega je izbrala kot neke vrste poklon Wu-Tangovcu RZI in njegovemu psevdonimu Bobby Digital, vlogo pri imenovanju pa je gotovo odigrala tudi njena fascinacija z analognimi nosilci zvoka.

Suzi oziroma Maya Shipman je odraščala ravno v času, ko so kasete počasi izumirale in ko so CD-ji pridobivali na popularnosti. A vseeno se je rada dokopala do kaset, ki so imele na B straneh pogosto tudi a capella in inštrumentalne verzije komadov. S pomočjo domačega sistema za karaoke je čez komade posnela lastne vokale in bila navdušena nad ustvarjalnimi potenciali, ki jih je ponujala tako preprosta mašinerija. Obsesivno se je igrala tudi s svojim Casio sintetizatorjem in njegovimi zbirkami različnih zvokov. V istem času je pela tudi gospel v cerkvenem pevskem zboru.

Čeprav je bila rojena v Baltimoru, pa je Suzi glasbene sorodne duše našla šele, ko je odšla študirat v Philadelphio, kjer je med drugim spoznala tudi takrat še neznana beats producenta Knxwledgea in mndsgn-a. Oba sta kot producenta sodelovala na njenem debitantskem albumu iz leta 2009. Leta 2010 pa je skupaj s še eno beats producentko Tokimonsta ustanovila dvojec Analogue Monsta. Skupaj sta izdali Analogue Monsta Mixtape.

Kariera Suzi Analogue je počasi pridobivala zagon, odpirala so se ji vrata v svet, s svojo glasbo je nastopala že po precejšnjem delu neameriškega sveta. Nekaj časa je celo živela v Tokiu, trenutno pa je nastanjena v sončnem Miamiju. Spoznala je številne kreativne posameznike, s katerimi je na tak ali drugačen način tudi sodelovala. Navkljub uspehu pa ni našla ustreznega zavetja pri katerem od vidnejših založnikov, kar jo je naposled pripeljalo do tega, da je ustanovila svojo založbo in tako ustvarila svojo lastno platformo, s katero zdaj ponuja zavetje tudi drugim glasbenikom. Med drugim so z njeno založbo Never Normal sodelovali Dj Earl, Swarvy in Count Bass D.

S ploščo Zones V. 4, ki ji avtorica pravi bolj mood board kot resna plošča, nas Suzi nekoliko razbremeni po vseh zateženih in grandioznih platah, za katere si morajo njihovi ustvarjalci izmišljevati vse bolj kompleksne razloge, zakaj so d shit. Suzi se mojstrsko poigrava z različnimi tehnikami, oblikami, vibracijami in še čim. V skoraj vsakem komadu se skriva kakšno gostovanje. Od eminentnega čikaškega producenta RP Booja v komadu SHE’S GONNA, mimo srednje znanih imen, kot so Junglepussy ali Nappy Nappa, do imen, ki so tako nam, ki zadevo opazujemo skozi filter interneta, kot tudi sceni sami še precej neznana.

Album ZONEZ v.4 je že četrti album iz serije ZONEZ mood boardov. Prva dva sta izšla leta 2016, tretja inštalacija nato v letu 2017, skoraj točno 2 leti kasneje pa zdaj še ZONEZ v.4, ki ga poslušamo tokrat. In prav V.4 je najbolj bogat s klubom prijazno glasbo, na katero lahko prijetno razmigamo telo. Saj ne, da tega na predhodnih izdajah ni bilo, a na novi plošči je tega več. Suzi Analogue na njej kot pav na ogled - oziroma bolje rečeno na posluh - postavlja svoje producentske vragolije in trike, ki jih je izpilila skozi leta. Med drugim je impresivna njena raba vokalov, ki jih v nekaj komadih uporabi skoraj kot inštrument, tako da postanejo le fragment znotraj razsežne mešanice elementov, ki tvorijo komad. Najbolj očitno je to denimo v komadu HeadHeldHi, v katerem gostuje raper Nappy Nappa, ali v komadu Muy Rapido z mantro v obliki besedne zveze muy rapido iz ust gostujoče vokalistke Jwords, ki samo še poudari hiter tempo komada.

Po kar nekaj letih vladavine počasnih beatov se končno torej vrača interes za še kaj hitrejšega, čemur pritrjuje tudi plošča ZONEZ V.4. Suzi Analogue so zadišali malo bolj energični ritmi, počasnejši tempo pa ponudi le še kot začimbo. Zagotovo gre ceniti to, da nam je Suzi dostavila precej sproščeno, vendar s pozitivnimi sporočili opolnomočenja prežeto plato, na kateri ne manjka niti plesiščnih komadov, ki bodo nedvomno hit letošnjega poletja.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.