The Gauntlet: Dark Steel and Fire

Recenzija izdelka
4. 3. 2023 - 19.00

Eternal Death Records, 2023

 

Nov projekt, The Gauntlet iz ZDA, je pri ameriški založbi Eternal Death izdal prvenec Dark Steel and Fire, poklon skandinavskemu black metalu z izrazitim vplivom kultnih Bathory. Gre za projekt osebe, ki ustvarja pod psevdonimom Ace Meggido. Meggido je odigral vse inštrumente na plošči. Pred prvencem pod imenom The Gauntlet nas je glasbenik navdušil na dveh kompilacijah New Jersey Metal Attack Vol. 4 in Vol. 5. Prav tako ni razočaral z EP-jem War And Guilt. Prva stvar, ki nas navduši pri novi plošči, je platnica, na kateri vidimo viteza v oklepu na športnem motorju, okrog njega pa peklenske demone, lavo in seveda v daljavi grad, zavit v vijolično meglico. Že platnica nam sporoči, v katero žanrsko smer se nagiba The Gauntlet. Speed black thrash in klasičen skandinavski black metal. Kot smo napovedali, je vpliv Bathory očiten. Predvsem mislimo na albume, kot sta Blood Fire Death ali Under the Sign of the Black Mark. Morda je platnica celo malo zavajajoča, ker si zaradi športnega motorja predstavljamo veliko brzinskih rifaž. Te seveda so, a niso dominantne. Če že hočemo povleči vzporednico z drvenjem po avtocestah pekla, nas na to spomnijo rockerski rifi. Taki momenti so hudomušni in se držijo enostavnosti in učinkovitosti. Da bi bila pot še bolj peklenska, nas Ace Meggido navdušuje s fantastičnimi solažami.

Vrnitev legendarnih norveških zimskih black metal demonov
 / 21. 8. 2018

Najmočnejša točka na plošči so prav počasnejši in triumfalni rifi, ki najbolj spominjajo na Bathory. Ti trenutki delujejo kot spremljevalne epske himne na potovanju v globine pekla. Kljub temu da gre za zlobno skovan black metal, je vzdušje na plošči prešerno. Občutek imamo, da je plošča namenjena fešti v najglobljih krogih inferna. Zanimiv je opis, ki ga poda sam glasbenik, in sicer da gre za tako imenovani stadium Bathory. S to izjavo se lahko samo strinjamo. Godba na prvencu Dark Steel and Fire je ustvarjena za dobro voljo in dobro počutje. Vsekakor to ni plošča, ki bi nam predstavljala oviro, če jo poslušamo od začetka do konca. Imamo zagruvane ritme in kričeče vokale, ki nas silijo v neprestano kimanje z glavo in žuganje pesti po zraku. Eni redkejših, a zato toliko učinkovitejših trenutkov na plati so počasni deli, ki nas poleg Bathory lahko spomnijo celo na Immortal. To misel podžgejo atmosferične pasaže epskih razsežnosti. Ključna razlika se pokaže, ko primerjamo omenjena kultna skandinavska benda z The Gauntlet, in sicer da je produkcija polnejša in celota toplejša, kitare namreč nimajo tistega tipičnega hladnega zvoka, ki ga povezujemo s skandinavskimi bendi drugega vala black metala.

Dark Steel and Fire je popolna plata za ljubitelje black metala, ki so ga skovali Bathory. Ne gre za izjemno originalno ploščo, temveč za izdelek, ki je brezhiben v tem, da se želi pokloniti velikanom black metala. The Gauntlet je ustvaril ploščo, ki jo z veseljem lahko večkrat poslušamo, treba pa jo je razumeti kot poklon nekemu obdobju in sceni tistega časa. To je izdelek za nostalgike, ki zakurbla peklenski motor in skozi zvočnike spusti žvepleni smrad pekla.

 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness