!!!: Thr!!!er

Recenzija izdelka
20. 5. 2013 - 19.00

Warp, 2013

 

Kalifornjici !!! so ob izidu istoimenskega prvenca pred dvanajstimi leti praktično čez noč pristali na prvih straneh pomembnih glasbenih medijev. Takrat se je že slutilo, da prihaja obdobje nekega novega, ali pa vsaj prenovljenega zvoka, ki se močno opira na zapuščine post-punka, new wavea, disca in popa iz osemdesetih. !!! so ta izročila v aktualen čas prevedli tako učinkovito in všečno, da so se znašli v družbi takrat nastajajočih ambicioznejših bendov, je pa ta ambicioznost pozneje padala s plošče na ploščo. Videti je bilo kot da se zasedba, podobno kot še nekatere druge, povsem udobno počuti v senci zvezdniških kolegov LCD Soundystem, ki so v minulem desetletju postali tako rekoč sinonim plesnega post-punka. Morda se je sedaj, ko se je Murphy s sodelavci upokojil, ponudila lepa priložnost za to, da nase ponovno opozorijo tudi !!!. Njihov pravkar objavljeni peti dolgometražec 'Thr!!!er' bi jim bil ob tem vsekakor lepa popotnica.

Ko !!!-ove prejšnje plošče poslušaš danes, se ne moreš otresti občutka, da je bila zasedba v zadnjih osmih letih nekoliko po krivici razmeroma spregledana. Tehnično ni bila njihova glasba nič slabša od LCD Soundsystem, med tem ko je bila skozi prizmo žanrske zvedavosti pogosto celo korak spredaj. Toda manjkala ji je tista ključna sestavina, to pa je nekakšen neposreden pop apil, vsaj tak, ki je po okusu širše publike. LCD Soundsystem so bili pač mojstri pisanja pop komadov, ki si jih hitro zapomniš, !!! pa so na drugi strani vselej bolj stavili na plesni »drajv« komadov, čeprav to ne pomeni, da jim priložnostno ni uspelo posneti tudi (potencialnega) hita. Morda je zasedba po prestopu k Warpu pred devetimi leti ujela še neroden trenutek, ker je bil to že čas, ko so sorodno bolj pop obarvano plesno glasbo začeli izpodrivati razni plesni indie-rockovski hibridi, in tudi zato je obtičala nekje tam bolj umaknjeno od žarometov. Priložnostno so sicer dobili kakšno večjo priložnost, denimo kot predskupina Red Hot Chili Peppersov, ali kot eden od headlinerjev kakšnega vidnejšega festivala, toda za prestop v povsem prvo kategorijo alter glasbenih zvezdnikov to kljub vsemu ni bilo dovolj. 

Sodeč po novi plošči 'Thr!!!er' jim ta pozicija očitno kar ustreza. Tudi tokrat so se raje kot s pop hiti ukvarjali z brušenjem skladb v preseku alternativnega pop in rocka, ki ga bolj kot na čarte preprosto ciljajo na klubska plesišča. Ob izidu plošče so se mnogi spraševali, ali je njen naslov nekakšen poklon kralju popa, toda člani !!! ta razmišljanja zavračajo in pravijo, da gre zgolj za »kul ime«. No, glasba ima z Michaelom Jacksonom bolj malo skupnega, je pa res, da nov album za zasedbo !!! morda res pomeni nekaj podobnega, kot je 'Thriller' pomenil za Jacksona. Torej ploščo z izrazom, ki so ga dobro naštudirali in hkrati razširili z novimi pritiklinami, obojim pa so skupni tudi nastavki funka, r'n'b-ja, post-disca in v manjši meri rocka. Toda morebitne podobnosti se tu končajo. !!! s ploščo 'Thr!!!er' namreč prej spomnijo na razvratneže Happy Mondays iz poznejše faze, v kateri se je alternativni rock z blagoslovom funka znašel v objemu rejv kulture. Če odmislimo sodobne studijske prijeme in zvočno izpiljenost skladb, bi album 'Thr!!!er' pravzaprav mirno lahko postavili v kontekst plesnih elektronsko-rockovskih hibridov s konca osemdesetih, to pa sta hkrati tudi plus in minus albuma. Na eni strani je glasba obarvana preveč retro, na drugi strani pa je bilo to pač ključno obdobje sorodnih muzik. No, ker so razni »revajvli« še vedno zelo priljubljeni, !!! z retro strategijo najbrž ne morejo ustreliti mimo.

Zasedba tudi z novim albumom ni bistveno spreminjala svojih izhodišč. Podobo vseh skladb še vedno narekuje razmeroma počasen, lahkoten, uživaški plesen gruv, ki je zaznamoval glasbo večine sodobnih obujevalcev plesnega post-punka. V približno polovici skladb zasedba vse stavi na ta »gruv«, medtem ko v drugi polovici raziskuje predvsem svoj pop potencial. A tu ne gre za hitovski material, pač pa za podobo nevsiljivega, lahkotnega, pa tudi zrelega popa, pogosto ukrojenega tudi po vzoru r'n'b-ja iz njegovega najbolj popularnega obdobja. Potem ko so ritem na prejšnji plošči 'Strange Weather, Isn't It?' skoraj povsem zaupali ritem mašini, na plošči 'Thr!!!er' ponovno ponudijo kombinacijo z bobnarjem, ki pa v vseh komadih ohrani prepoznaven plesen »gruv«, zato album ponudi bolj celovito podobo, kot bi morda pričakovali. Če so za prejšnjo ploščo nekateri zapisali, da je »idealen soundtrack za vrtno zabavo ob bazenu«, plošča 'Thr!!!er' zasedbo !!! ponovno vrne tja, kjer se počuti najboljše. To pa so klubska plesišča, ki se raje kot z narekom hitrostreljaških BPM-ov postavljajo z umirjenim plesnim hedonizmom.

 

 

!!! - Slyd
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.