THUNDERBABIES: Kick Off!

THUNDERBABIES: Kick Off!

Recenzija izdelka
30. 12. 2014 - 19.00

FV, 2014

 

Thunderbabies kicks again! Pod reflektorje domače rokenrol scene se vračajo z longplejem Kick-Off!, s katerim  zaključujejo bogato bero letošnjih domačih izdaj – nosilcev zvoka seveda, ne tistih majhnih privatnih ali velikih ideoloških. So eden redkih bendov, vzniklih na domači grudi, ki zadnji dve desetletji negujejo tradicijo klasičnega, s punkom obarvanega in garažno dišečega rokenrola ter hranijo njegovo staro okostje. Pri nas so njegovo kalcinacijo izvajali Dicky B. Hardy, Res Nullius, Hic Et Nunc, Crazed Farmers, Dandelion Children, Incurabili in Muškat Hamburg, vino božične trgatve pa zdaj v pokus ponujajo še Thunderbabies.

Bend je prej slišal na ime Sonic Spastics, preimenoval pa se je po komadu Thunder Baby. Nomen est omen! Prvo vrednejšo omembo beležimo pri Klubskem maratonu, inštituciji, ki teče letne kroge že od začetka novega milenija. Če je ŠOU valilnica parlamenta, kjer hitro in pod neonskimi lučmi poteka reja piščetov, ki se bodo nekoč petelinili, je Klubski maraton valilnica in odskočna deska neafirmiranih bendov neodvisne scene. A v to rejo Radio Študent ne vzame vsakogar, ker je izbor močno filtriran, filtri pa pod nadzorom tehtnega razmisleka. Točno dekada je minila od sodelovanja Thunderbabies na Klubskem maratonu, na takratni kompilaciji pa so se predstavili s komadoma Dude Jack in So Cruel. Ta sta svoje mesto kasneje našla na prvem albumu zasedbe, ki se mu pripisuje isto leto, če odmislimo demo posnetke, zabeležene v živo v K4 - soba 411, ki predstavljajo nulti album ali lansirno rampo benda. Do pred nekaj leti je bil bend zelo aktivno koncertirajoč, nato pa je sledil vakuum s sporadičnimi nastopi.

Namesto zatonu smo letos priča ponovnemu vzponu s svežo ploščo, ki med drugim odraža tudi stanje benda po kadrovskih spremembah. Glavna je ta, da je trio zrastel v kvartet, saj so Thunderbabies v vprego končno vpeli drugo kitaro, s katero so gromu dodali še strelo in s katero lažje orjejo globlje brazde na ledini rokenrol glasbene scene. Vajeti druge kitare drži Tomaž Berginc, poleg para basovske kitaristke Alenke in prve kitare ter prvega glasu Bruca pa je za bobne sedel Juš Šenica. Prevetritev je prinesla nova razmišljanja, novo zmes, ki se je gosto zakuhala pri založbi FV, neke vrste angelu varuhu tovrstnega žanra. Iz FV garaže vas tako na reli po vaših stranskih sluhopoteh Thunderbabies popeljejo z albumom Kick-Off!, ki vsebuje kar 16 komadov, začetno enajsterico in rezervno klop bi lahko rekli.

Začetni žvižg nam z The Airport is Closed takoj pričara raznolikost igre, poprej preshematizirane, zdaj pa popestrene z driblingi kitar. Na tipičen old school rokenrol nakazuje že turnejski jugić na naslovnici, ki z navitim feršterkerjem bluzi po cestah, kjer so – „najbolje se putuje kada putuješ sam“ – divjali že Partibrejkersi in Majke recimo, ali pa The Stooges, Ramones, jate aussijevskih in detroitskih energično nažigaških bendov, pa Dead Moon in njihov nov model Pierced Arrows. Thunderbabies preferirajo avtorsko glasbo z angleškimi besedili, njihov temelj pa je blues, okoli katerega gradijo napol legalne prizidke rokenrola, punka itd. Zvok je veliko bolj poln kot prej, vendar se je jeziček na tehtnici prevesil na stran produkcijske spoliranosti, umazanost in surovost pristne garaže pa sta izgubili na teži. Kitara je kakopak še vedno absolutni vladar, saj gre za glasbo, v kateri je ta instrument baza, a ji pri nekaj komadih manjka distorzije in decibelov. Enostavnosti, kratkosti in jedrnatosti pa jim ne gre oporekati - Black Mondays so seveda črni in ne modri, kot so nekoč trdili New Order, pa čeprav imata barvi enak, deprimirajoč pomen. Komadi redko presegajo mejo treh minut. Top Stories Of The Day je strnjen v nepolne tri minute, kakor bi moralo biti pravilo s top novicami, česar pa se žal z našim denarjem napolnjena nacionalna TV-slepa kura ne drži, saj se je raje prilagodila razmeram na trgu in zrno našla v posnemanju raznih komercialnih šitov ter TV-dnevnik raztegnila kot čreva in ga spremenila v TV-gnevnik. Še bolj osladno, še bolj na poskok! Na poskok pa ima pri Thunderbabies drug pomen. Tople noge in hladna glava so recept za dolgo življenje. Za prve bodo v teh minus dnevih poskrbeli Thunderbabies, ki bodo poleg prej omenjenega z nekaj hitrejšimi komadi, kot so Over-regulation in stripovski Mantaman, ogreli tudi telo, hladna glava pa je stvar individualnih domen. 

V ne preveč drugačno kožo so oblečeni Lonesome Wolf in Mantaman, ki so bili v paci nekaj let, ter Vengeance, ki je prvotno zaživela že na kompilaciji Vsi živi. Kremplji The Cramps se ob hedonistično darkerskem vokalu Sisters of Mercy zarivajo globoko v meso, riff pa kruši drobce na strmih predelih odročnega skalovja, ki pada globoko v kanjon. »Whole your life can change in a second, but you never know, when it comes. And the key is in the river.«

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.