Transilvania: Of Sleep and Death

Recenzija izdelka
1. 2. 2021 - 19.00

Invictus Productions, 2021

 

Začetki leta niso najplodnejše obdobje za vrhunske izdaje. Vendar obstajajo izjeme in definitivno prihaja obdobje žetve dobrega podzemnega metala. Nocoj pa se bomo morali zadovoljiti z najnovejšo izdajo avstrijskih Transilvania ter njihovo drugo ploščo Of Sleep And Death in prvo izdano pri fantastični irski založbi Invictus Productions.

Avstrijska scena je znana predvsem po mističnem kolektivu iz Linza, okoli katerega krožijo projekti, kot so Hagzissa, Kringa in Brånd. Transilvania prihajajo iz Innsbrucka, kjer v globokem podzemlju prav tako odmeva nekaj bendov. Med njimi so Transilvania najprepoznavnejši, vendar žal nobeden od njih ne premore izvirnosti, ki jo ima linška scena.

Transilvania so s svojo zgodbo začeli v letu 2010, sprva pod imenom Epidermis, ki so ga spremenili v Old Skull, od leta 2014 pa izdajajo pod trenutnim imenom. Plošča Of Sleep And Death pritegne našo pozornost predvsem zaradi zanimive platnice, ki je nekakšna srednjeveška slika s simboliko smrti, življenja in pekla. Žanrsko pa je bend skušal združiti trenutno popularne zvoke, torej black, thrash in heavy/speed metal. Morda je to bolj poenostavljena razlaga, a formula je pač takšna, enostavna. Očitno slišimo vplive bolj melodične frakcije black metala. Tukaj jim lahko pripišemo celo spogledovanje z Dissection. Ob trenutkih, ko pogledajo v zgodnje obdobje black metala in se skušajo približati igranju svojih kolegov z založbe, je na mestu še ena primerjava, s slovaškimi veterani Malokarpatan ali celo z domačimi Vigilance. Žal pa noben moment na plošči ni toliko premišljen ali zanimiv, da bi bila ta primerjava z Vigilance ali Malokrpatan popolnoma upravičena.

Of Sleep And Death je plošča, ki ima ogromno različnih elementov in predvsem dosti dinamike. Problem, ki ga doživljamo ob večkratnem poslušanju, je predvidljivost kompozicij skladb. Premalo je tistih momentov, ki bi nas presenetili in premalo je riffov, ki bi bili toliko izstopajoči, da bi nas navdušili. Vseeno pa je plošča do neke mere zelo zabavna in razlog je v tem, da je enostavna za poslušanje. Ko slišimo thrasherske riffaže in zabavne tupa tupa bobne, si ne moremo pomagati, da ne bi kimali z glavo. Prav tako so zabavni najhitrejši black metal deli, ko gre bend v popolno čaščenje drugega vala black metala in ustvari tisto tipično hladno atmosfero. Solidno kreirajo tudi heavy speed metal dele, ki pa so morda njihova najbolj šibka točka. Tukaj jim zmanjka originalnosti in te pasaže delujejo kot nekakšen tujek.

Kar zadeva produkcijo plošče, je ta usmerjena v bolj čiste in razločne vode, kar je vedno dvorezen meč. V primeru Transilvanie je ta odločitev morda na mestu, ker je zvočni spekter vseeno zelo širok in skozi celoten razpon frekvenc poln ključnih elementov. Ampak kdaj pa kdaj je potrebno kaj žrtvovati za to, da imamo izdelek, ki zveni pristno in surovo. Dejstvo pa je, da so to spet zelo osebne preference poslušalca. Prav zaradi tega bi lahko novo ploščo avstrijskega benda priporočali nekomu, ki je še na začetku poslušanja tega žanra. Of Sleep And Death je zabavna in nezahtevna plošča, kar je po svoje tudi dobra lastnost.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness