TRICKY: Skilled Mechanics + MASSIVE ATTACK: Ritual Spirit EP

Recenzija izdelka
19. 2. 2016 - 19.00

TRICKY: Skilled Mechanics (False Idols/!K7, 2016)
MASSIVE ATTACK: Ritual Spirit EP (
Universal, 2016)

 

Današnja Tolpa bumov prinaša obravnavo dveh plošč v enem paketu, saj gre namreč v primeru Massive Attack in Trickyja za sorodne izvajalce, skaljene iz iste osnove, hkrati pa sta oba izdelka zadosti kratka, da ju tudi v posluh lahko stlačimo v eno samo oddajo.

Začnimo z Massive Attack - nekoč trojko, ki se ji tudi pripisuje zasluge za »izumitev« trip-hopa, danes pa gre za dvojec, ki ga tvorita Grant Marshall in Robert Del Naja.   Njun zadnji album Heligoland nosi letnico 2009, z začetkom letošnjega leta pa sta Bristolčana navrgla še eno kratkometražno izdajo s štirimi komadi, jo naslovila Ritual Spirit in k sodelovanju povabila še par somišljenikov. V uvodnem udarnem komadu Dead Editors je poleg vokala londonskega raperja Rootsa Manuva mogoče slišati še izmaličen sempl iz sicer razigranega komada Watermelon Man, pod katerega se je v letu 1962 podpisal legendarni Herbie Hancock. Naslednji in hkrati naslovni komad Ritual Spirit se začne podobno udarno kot njegov predhodnik, vendar se ga je dvojec žal odločil ozaljšati z evnuško trpečim vokalom Azekela Adesuyija. Sledi Voodoo In My Blood, na katerem sodeluje škotska hip-hop zasedba Young Fathers, vendar pa komadič kljub obetajočemu naslovu izpade precej medlo in narejeno po preverjeni šabloni. 

Dvojec svoj sveži EP zaključi s komadom, na katerem je prvič po davnem letu 1994 mogoče slišati tudi vokal njunega nekdanjega someščana Trickyja. Gre za mračno klavirsko balado Take It There, ki bi jo lahko skorajda označili za navdihujočo spalnično romanco. Omenimo še, da sta Massive Attack teden dni pred izidom EP-ja Ritual Spirit lansirala aplikacijo za iPhone, imenovano The Fantom, ki remiksa komade glede na srčni utrip, trenutni čas in lokacijo. Aplikacija pa je tudi že vsebovala koščke komadov s tega novega, takrat še neizdanega EP-ja.  

Lotimo se še nove izdaje Trickyja, večnega lumpa in - naj se neskromno pohvalimo - bližnjega znanca nekdanjega odgovornega urednika vašega najljubšega radia, od lanskega leta pa prebivalca nemške prestolnice. Trickyjevi začetki so vezani prav na Massive Attack, s katerimi je sodeloval, še preden se je podal na samostojno pot. Izdaja Skilled Mechanics je sicer njegov novi polnokrvni album, ki prinaša trinajst komadov, vendar le dva izmed njih presegata tri minute, in tudi zato ga lahko obravnavamo v istem zamahu kot kratkometražnico Massive Attack. 

Na albumu je Tricky na petih komadih k sodelovanju povabil po eno vokalistko in tako je že na uvodnem I'm Not Going mogoče slišati dansko synth-poperko Oh Land. Izpostaviti velja, da bi nas prav za te komade z gostujočimi vokalistkami - z izjemo zadnjega - tudi najmanj čudilo, če bi jih slišali na valovih mainstreamovskih radijskih postaj. Poskočni komad Hero tako prinaša sodelovanje z Ann Dao, na najstniško zvenečem Beijing to Berlin se Trickyju pridruži predrzno nalagajoča pupa azijskega porekla po imenu Ivy. Na drugi strani pa se je Trickyju na plati pridružil starosta Milo, sicer eden od ustanovnih članov zgodovinsko pomembnega bristolskega kolektiva The Wild Bunch, iz katerega so nato izšli Massive Attack in Soul II Soul. Rezultat tega aktualnega sodelovanja je pohaško idilični predzadnji komadič s plošče, naslovljen Necessary, album Skilled Mechanics pa, kot se spodobi, zaključi zblojena miniatura Unreal z zasanjanim vokalom Xdare.

Če potegnemo črto pod izdelki v tokratni oddaji obravnavanih ustvarjalcev, lahko sklenemo, da Massive Attack črpata iz enkrat za vselej utrjenega ravnovesja, Tricky pa prav iz večnega notranjega nemira kakšnega mladostnika iz popravnega doma, ki pa mu je to nestanovitnost vendarle uspelo sublimirati v ustvarjalno energijo.

 

 

Tricky - Boy
Massive Attack, Tricky & 3D - Take It There

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness