Ustalost: Before the Glinting Spell Unvests

Recenzija izdelka
18. 1. 2022 - 19.00

Gilead Media, 2021

Decembra nismo uspeli recenzirati vseh izjemnih lanskih izdaj in zato se tudi nocoj vračamo v preteklo leto. V zadnjih decembrskih dnevih nas je presenetil album projekta Ustalost. Založba Gilead Media je 17. decembra izdala drugo ploščo tega newyorškega projekta z naslovom Before the Glinting Spell Unvests.

Med pandemijo smo bolj izolirani in imamo morda več časa zase ali za druge stvari, tudi za zaključevanje nedokončanih projektov. Podobno zgodbo morda piše tudi Ustalost, solo entiteta, ki jo je leta 2015 ustvaril Will Skarstad. Skarstad je znan predvsem po kitarskem ustvarjanju v izjemno zanimivem bendu Yellow Eyes, ki je del kreativne in progresivne newyorške scene, poleg tega pa je igral še v Sanguine Eagle. Leta 2016 je izdal prvenec z naslovom The Spoor of Vipers, ki je izšel pri založbi Sibir Records, ki je bila dom tudi za zgodnje albume Yellow Eyes in sorodnih projektov.

Before the Glinting Spell Unvests je plošča, ki nam ponudi izvrstno interpretacijo mističnega, magičnega in hipnotičnega black metala. Gre za izjemno kompleksno izdajo, ki se ji je treba temeljito posvetiti, da odkrijemo vse skrite dragulje. Ustalost žanrsko potuje v zelo unikatnih vodah. Če bi njegovo ustvarjanje primerjali, bi našli malo sorodnih duš. Prvi, ki nam pride na pamet, je lik Bestial Devotion s projektom Funereal Presence, ki ga izpostavljamo predvsem zaradi unikatnega pristopa k black metalu in kompleksnih kompozicij, podobne lastnosti pa ima tudi Ustalost. Sicer Funereal Presence črpa navdih iz drugih pionirjev black metal žanra in pričara čisto drugačno vzdušje kot Ustalost. Tako na plošči Before the Glinting Spell Unvests kot na prvencu The Spoor of Vipers lahko slišimo vplive bendov, kot so norveški KvistUlver ali Covenant. Razvidni so vplivi drugega vala black metala, predvsem tiste struje, ki je šla v bolj epske in simfonične različice, čeprav ta primerjava deluje le delno, saj gre le za del kompleksne sfere, v kateri Ustalost ustvarja.

Slišimo dosti ambient sint oziroma dungeon sint delov, ki povezujejo skladbe tako, da imamo občutek enovite zgodbe oziroma skladbe z različnimi poglavji. Veliko sintov je prisotnih tudi v osrednjih delih komadov, še posebej ko se glasba prelije v mirnejše zasanjane pasaže. Prav ta zasanjanost, s katero se srečamo v različnih trenutkih, je najmočnejši element plošče. Najučinkovitejša pa je prav v delih, ko se vse umiri in preidemo v ambientalne dele, kjer prevladujejo klaviature in melodične kitare. Podoben učinek je tudi pri dominantnih srednje hitrih delih. Tukaj trik naredijo zgolj kitare, ki pričarajo takšno vzdušje. Celotna plata je zavita v tančico mističnosti in stremi k temu, da nas odpelje v začaran svet, ki ga skozi zvočne portale odpira Ustalost. Tranzicija v takšno odmaknjeno stanje pa ni enostavna, poslušanje plošče je zahtevno in biti moramo psihično pripravljeni na takšno potovanje. Album Before the Glinting Spell Unvests je še ena od kreacij, ki zahteva mnogo od poslušalca, saj so kompozicije kompleksne in polne različnih elementov.

Za konec bi se še osredotočili na produkcijsko plat tega izdelka. Res je, da se solo black metal projekti običajno držijo bolj surove in kaotične domene. Ta po navadi sliši na ime raw black metal. Will Skarstad se je skupaj z bratom Samom Skarstadom, ki skupaj z njim igra v Yellow Eyes in je produciral ploščo, odločil, da na Before the Glinting Spell Unvests ustvari izdelek z dokaj čisto zvočno sliko tako, da so vsi elementi v godbi jasni. Slišimo surove zvoke bobnov in kitar, a brez pretiranih hrupov in šumov. Rezultat so razločne detajlne bas linije, epske kitarske linije, dinamično bobnanje. Ko pridejo v igro sintetični zvoki klaviatur, objamejo celoto v prej omenjeni zvočni misticizem. Gre za izjemno dovršeno produkcijo, saj je celotna zvočna slika do zadnjega detajla učinkovita in neverjetna.

Čas je, da se prepustimo gravitaciji zvočnih portalov, ki nam jih bo odprl projekt Ustalost. Prisluhnimo magičnemu black metalu plošče Before the Glinting Spell Unvests.

Before the Glinting Spell Unvests
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.