Magičnost festivalske cikličnosti: začenja se 23. Liffe!

Mnenje, kolumna ali komentar
7. 11. 2012 - 13.00
 / Kinobar

Dandanes naj bi v zahodni kulturi prevladujočo vlogo še vedno imela t.i. linearna koncepcija časa. Toda po drugi strani se ta dominantna struktura zaradi različnih razlogov, med drugim tudi novih medijev, vse bolj razkraja, drobi na nova, partikularna otočja specifičnega dojemanja časa. A te širokopotezne teoretske predpostavke lahko kaj hitro postavimo na laž. Mar ni bil ravno film tisti, ki je že ob svojem nastanku marsikatero postavko o času in prostoru obrnil na glavo? Mar ni prav film umetnost ali če hočete politika, kajti film je vselej tudi politika, emblematična utelešenost tega edinstvenega prepleta časa in prostora?

K utrjevanju te edinstvene strukturne značilnosti filmskega medija pa nedvomno prispevajo tudi filmski festivali. Festival kot dogodek, v katerem se strneta čas in prostor, je tako kot film nosilec lastne časovno-prostorske forme. Je nekakšen magičen medprostor, ki zareže v sicer utečeno kolesje linearnega odtekanja ur, dni, mesecev. Toda lastnost festivala je tudi ta, da se običajno pojavi le enkrat na leto, kot žetev, ki se vzpostavi kot ciklična periodičnost, ki se ji prilagodi filmski živelj. In kakšna filmska žetev se nam obeta na tokratnem, že 23. »Liffu«, ki bo potekal med sedmim in osemnajstim novembrom na že znanih prizoriščih, pri čemer boste lahko izbirali med 97 celovečernimi in 13 kratkometražnimi filmi?

Na to še kako pomembno vprašanje vam bo, drago poslušalstvo, odgovoril Simon Popek, programski selektor festivala, začenši s tekmovalno sekcijo »Perspektive«:

 

"IZJAVA SE NAHAJA V CELOTNEM POSNETKU ODDAJE"

 

Pomaknimo se sedaj od »Perspektiv«, sicer paradne festivalske sekcije, h »Kraljem in kraljicam«, k sekciji, kjer vas nestrpno pričakujejo kdo drug kot filmske kraljice in filmski kralji:

 

"IZJAVA SE NAHAJA V CELOTNEM POSNETKU ODDAJE"

 

V »Panorami svetovnega filma vas na pisan filmski potep vabijo:

 

"IZJAVA SE NAHAJA V CELOTNEM POSNETKU ODDAJE"

 

Seveda ne smemo pozabiti na pregovorno odbito »Ekstravaganco«:

 

"IZJAVA SE NAHAJA V CELOTNEM POSNETKU ODDAJE"

 

Stopimo sedaj iz apokaliptične zombijade nazaj v vsaj na videz varnejše »Predpremiere«. A glede na to, da so filmi v tej sekciji odkupljeni in kar je še pomembnejše, imajo že svojega distributerja, se s predpremiernim filmskim cvetoberom ne bomo podrobneje ukvarjali. No, morda lahko le izpostavimo nekaj predpremier, za katere verjamemo, da bodo sila priljubljene. V oči tako bijejo naslovi, kot so »Jaz sem Janez Janša«, »Hannah Arendt«, »Holy Motors«, »Ljubezen«, »Na cesti«, »Pietà«, »Veliki večer« in pa »Resničnost« Mattea Garronea, ki se mu »Liffe« poklanja tudi v sekciji »Posvečeno«.

A ta briljantni italijanski režiser, ki je svetovno slavo dosegel z »Gomorro«, ni edini filmski ustvarjalec, ki bo na letošnjem »Liffu« dobil častno mesto. Posvečen bo tudi Leos Carax (izg. Leos Karax), tako rekoč enfant terrible francoskega filma, ki se po več kot desetih letih vnovič vrača na filmsko sceno. 

Izpostaviti je potrebno tudi retrospektivo t.i. filma ceste, ki je seveda povezana s težko pričakovano ekranizacijo Kerouacovega znamenitega romana »Na cesti« v istoimenskem filmu režiserja Walterja Sallesa. Na motiv ceste pa se navezuje tudi t.i. »Kino-integral: Avtokarte«, ki je nastajal v sodelovanju z »Društvom za širjenje filmske kulture KINO!«. V letošnjem »Kinu-integral« boste tako lahko našli sodobni avstrijski eksperimentalni film.

Poleg celovečercev vas k obisku vabijo tudi kratki filmi v sekciji »Svet na kratko«, ki jih je zbral Igor Prassel in bodo prikazani v dveh sklopih. Seveda se bo tudi ta filmska forma potegovala za festivalsko nagrado. Za najmlajše filmske gledalce bo poskrbel »Kinobalon«, v katerem se bo zvrstilo šest filmov.

V spremljevalnem programu naj izpostavimo tradicionalne pogovore s filmskimi ustvarjalkami in ustvarjalci ter fotografsko razstavo »Route 66« Boruta Krajnca.

A dovolj besed. Predajmo prostor raje filmskim podobam, ki bodo v teh enajstih festivalskih dneh nedvomno postale glavna tema prijateljskih razpravljanj - morda celo razprtij, a tudi zbliževanj. Ja, leto je definitivno naokoli. Odvrtel se je še en cikel. Čas je za novi »Liffe«!

Programski kažipot letošnjega »Liffa« je za RŠ sestavila Nina Cvar.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Recentemente fui selecionado e paprciitei do colaboratf3rio, 2009, tambem dancei no panorama em 2009, e em outros panoramas desde o inc3adcio, quando Lia Rodrigues era diretora, sou solista e crio minhas obras, gostaria de participar da oficina de Jamez Jansa, no sentido de aperfeie7oar minha pesquisa em dane7a, saudae7f5es

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness