2. festival dramske pisave Vzkrik!

Kulturna ali glasbena novica
23. 3. 2018 - 15.10

Marec se nadaljuje in z njim tematsko razpršeno festivalsko obdobje, ki bo z jutrišnjim dnem privrelo na dan v območju dramskih pisav. Že drugo leto se bo med 24. in 26. marcem v organizaciji KUD-a Krik in JSKD-ja ter prostorih Miniteatra odvil festival dramske pisave Vzkrik!. Osrednje tematske niti festivala bodo odprle možnosti razpravljanja o pomenu novih slovenskih dramskih pisav kot specifični literarni zvrsti, možnosti uprizarjanja in predstavite novih besedil skozi specifike bralne uprizoritve ter druga vprašanja, ki se tako ali drugače navezujejo na problematiko produkcije in reprezentiranja dramskih besedil izpod peresa mladih piscev. O izhodiščni ideji nam je več povedala izvršna producentka in vodja festivala Brina Klampfler.

Izjava

V treh dneh se bo na festivalu zvrstilo sedem bralnih uprizoritev sedmih dramskih besedil sedmih avtorjev, ki so nastajala v sklopu delavnic dramskega pisanja pod mentorstvom slovenske dramatičarke in performerke Simone Semenič. S tematskimi in žanrsko raznolikimi besedili se bodo predstavili mladi sodobni dramski pisci: Jaka Smerkolj, Iztok Jereb, Tomaž Lapajne Dekleva, Tjaša Mislej, Zala Simčič, Mitja Lovše in Varja Hrvatin. Besedila bodo v bralnih uprizoritvah izvedli mladi gledališki ustvarjalci in študentje AGRFT. Festival bo mladim piscem tako ponudil možnost, da se predstavijo strokovni in širši javnosti, s tem pa tudi možnosti sodelovanja z režisersko in igralsko ekipo, ki ponuja dobrodošle izkušnje in vzpodbudo za nadaljnje ustvarjanje. Kako so potekale delavnice, smo povprašali udeleženko in soorganizatorico festivala Varjo Hrvatin.

Izjava

V nedeljo, 25. 3., se bo v okviru festivala odvila okrogla miza. Kaj pa dramatika?, kot se glasi ime okrogle mize, bo z sodelujočimi govorkami in govorcem s področja dramatike in gledališča premetavala najvidnejše problematike sodobne slovenske dramatike. Prevprašali bodo tudi možnosti bralne uprizoritve in njene forme kot samozadostne uprizoritve ter pozicijo mladih dramatikov v gledališču. Odprli bodo tudi vprašanja, ki bodo posegla v proces naročanja, uprizarjanja, nagrajevanja, branja in recenziranja dramskih besedil.

Na okrogli mizi bodo sodelovali dramaturginja in asistentka za področje dramaturgije in študija scenskih umetnosti na AGRFT Zala Dobovšek, publicistka in kritičarka Alja Lobnik, dramaturginja in umetniška vodja SLG Celje Tina Kosi, gledališka režiserka Mateja Kokol, dramaturginja Iza Strehar in profesor za dramaturgijo in senske umetnosti na AGRFT Tomaž Toporišič. Kaj ključnega prinašajo bralne uprizoritve? Ponovno Brina Klampfler.

Izjava

Kulturne novice je spisala Kaja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness