37,5% zadovoljstva

Kulturna ali glasbena novica
30. 9. 2014 - 14.15

Koliko ste zadovoljne, v kakšni meri zlorabljane in kako pogosto diskriminirane bomo izvedeli na nocojšnji otvoritvi v projektnem prostoru Aksioma. Tam se nam bo s tremi svojimi deli predstavila Andreja Kulunčić, sodobna umetnica, ki je diplomirala na beograjski fakulteti za uporabne umetnosti, deluje pa predvsem v Zagrebu, kjer tudi predava na oddelku za nove medije Akademije za likovno umetnost. V svojih delih se pogosto loteva osveščanja socialnih problematik, kot recimo v postavitvi Bosnians out!, ki je bila leta 2008 na ogled v Čopovi ulici v organizaciji Moderne galerije.

Tukaj se posvečamo njenemu delu Indeks.ženske, izvedenem v organizaciji Mesta žensk. Delo temelji na kombinirani uporabi reklamnega, sicer običajno komercialnega plakatnega medija in telefonske ankete. Na plakatu je obraz anonimne ženske, ki jo je fotografirala Nada Žgank, ter napis »Počutim se«, ki želi animirati ženske, da pokličejo anonimno telefonsko številko in sodelujejo v anketi o zadovoljstvu, zlorabi in diskriminaciji. Plakati, ki sta jih oblikovali Saša Kerkoš in Neja Engelsberger, so na ogled tako na ljubljanskih ulicah kot v mestnih avtobusih, rezultati ankete pa bodo objavljeni na sami razstavi.

Govori Andreja Kulunčić, o svojem projektu in o do tega trenutka znanih izidih ankete:

///////////////
izjava v posnetku
///////////////

Kako pravzaprav lahko statistika pomaga pri reševanju situacije diskriminacije, kako in ali umetnost nadomešča odsotnost enakosti?

///////////////
izjava v posnetku
///////////////

Nekaj vsaj na prvi pogled bolj zabavnega pa vas nocoj čaka v galeriji Alkatraz, kjer bodo v okviru Svetlobne gverile odprli zvočno-svetlobno instalacijo Soundlighter, ki sta jo pripravili IZLAND in jesusonecstasy. Instalacijo napovedujeta kot »biotop v povratni zanki med tekočinami, zvokom in svetlobo«.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness