Absorbcija Krasa

Kulturna ali glasbena novica
8. 1. 2020 - 15.10

Današnja edicija Kulturnih novic poteka v znamenju vizualnih umetnosti ustvarjalcev dveh različnih obdobij in okolij. Danes se v prestolnici otvarjata razstavi Lojzeta Spacala in Eme Kobal.

Ob 19.00 se v prostorih Bežigrajske galerije 2 prične spominska razstava del pred dvajsetimi leti preminulega umetnika Lojzeta Spacala z naslovom Iz primorskih in kraških pokrajin. Obeležitev vsebuje nabor 38 kreacij iz obdobja od 1945 do 1995, ki reflektirajo umetnikovo bivanje na stičišču romanske in slovanske kulture. Materijo njegovim umetnijam daje naravno okolje, skozi svoja kiparska dela postavlja spomenik kraški kamnitosti. Citiramo iz opisa razstave: “Živel je v Trstu in s Trstom, a živel je tudi na Krasu in s Krasom,” konec citata. V besedilu kataloga piše tudi, da je bil izrazito plodovit in analitičen ustvarjalec, ki je v naravi zarisal osnovne skice ter jih nato v varnem zavetju samote očistil nepravilnosti in jih navdal z geometrično urejenostjo.

Kustos razstave Miloš Bašin je povedal, da umetniške upodobitve Lojzeta Spacala ne reflektirajo njegove samotarskosti.

Izjava

Miloš Bašin nadaljuje o vplivih Krasa na umetnikovo delo.

Izjava

Prav tako ob 19.00 uri, a na drugem koncu prestolnice bo v prostorih DobraVaga potekala otvoritev še živeče in igrive umetnice Eme Kobal z naslovom Izgubljena rokavička. Avtorica v svoji prvi samostojni razstavi uprizarja en samcat hip, ki je zamrznjen ter ujet v petnajstmetrski grafični upodobitvi. Za absorbcijo dogodka v vsej svoji veličini se je treba sprehoditi skozi zgodbo in jo pogledati iz več zornih kotov. Delo je polno naključnih odtisov in potez. Karakterizira ga predvsem otroška igrivost in naivnost, ki je predstavljena skozi otroško drsanje in prepletanje na ledenih tleh. O idejni zasnovi je spregovorila avtorica Ema Kobal.

Izjava

Kulturne novice je pod vodstvom Rebrane pripravil vajenec Tadej.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.