Aktualna Beauvoir ...

Kulturna ali glasbena novica
14. 4. 2016 - 15.10

Kulturne novice začenjamo v Idriji. Tam ima v Razstavišču Nikolaja Pirnata, ob 18. uri, slikar Staš Kleindienst otvoritev razstave z naslovom Ne(pre)poznano. Staš je priznan slikar, njegove družbeno kritična dela iz tega opusa je bilo moč videti že na mnogo razstavah po Sloveniji, med drugim v P74 ter v Muzeju za sodobno umetnost. Tokrat bo v Idriji, ki je Stašev rodni kraj, na sicer za sodobno umetnost neznačilnemu razstavišču prvič moč videti skorajda celotni opus. Za eno izmed slik iz omenjenega opusa je leta 2014 osvojil nagrado OHO, v okviru katere se je odpravil na rezidenco v ZDA. Zanimalo nas je, če je v New Yorku kaj prostora in razumevanja za družbeno kritičnega umetnika, kakršen je sam:

Izjava

Družbeno kritična umetnost je tako za priseljence. Glede na dozdevno izjemno abotnost tukajšnje kulturne scene nas je zanmalo, če tudi on z izkušnjo ustvarjanja v umetniškem velecentru razmišlja o emigraciji:

Izjava

 

Štirinajstega aprila 1986 torej natanko pred tridesetemi leti je umrla francoska avtorica ter aktivistka Simone de Beauvoir. Njej v čast tako že od torka dalje poteka cikel dogodkov z naslovom Aktualna Beavouir. Cikel dogodkov v organizaciji Filozofske fakultete, Trubarjeve hiše literature, Aporije ter Študentskega filozofskega društva se je skozi serijo projekcij in predvsem pogovorov namenil reaktualizirati njeno delo, katere vpliv na filozofijo ter feministično teorijo je še vedno neizmeren. Kot že omenjeno, je večina dogodkov že mimo, denimo okrogla miza Beavouir kot si jo zamišljamo na Filozofski fakulteti, ravnokar pa tam denimo poteka okrogla miza Missing Beavouir, ki ji sledil pogovor Aktualna Beauvoir: Ženske in filozofija. Srečanje se bo sicer zaključilo čez slabo uro, dasiravno ni nikdar prepozno, da v roke primete kakšno njeno delo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness