Anatomija srečanja

Kulturna ali glasbena novica
7. 11. 2013 - 14.10

Ljubitelji flamenka, pozor: ob osmih bo v gledališču Glej premierno uprizorjena predstava Anatomija srečanja. Gre za soočenje treh elementov flamenka. Pri projektu sodelujejo pevka Vesna Zornik, kitarist in skladatelj Vito Marenče in plesalka Ana Pandur, ki je predstavo tudi idejno koncipirala.

Letos mineva petdeset let od smrti ameriške pesnice in pisateljice Sylvie Plath in sto let od rojstva flamenko plesalke romskih korenin Carmen Amaya. Plesalka in koreografinja Ana Pandur je v predstavi ti dve pomembni umetnici in Amayo kot Mario de la O soočila s tremi prej omenjenimi elementi flamenka. Med časom, ki je minil, in med današnjim trenutkom je postavila zrcalo. Otožna pesem Maria de la O je v sedanjosti tako še vedno prisotna: odseva in mineva v živih gibih plesalke.

/////////////////////////////////////////////////////////////

Izjava se nahaja v posnetku celotne oddaje.

/////////////////////////////////////////////////////////////

»Medij je sporočilo.« Marshall McLuhan je s to izjavo postavil medij v središče družbe. Mediji, novi, stari, digitalni in analogni so glavni interes umetnika Davorja Sanvincentija. Hrvaški intermedijski umetnik večinoma ustvarja v treh formah: njegova dela so avdiovizualne postavitve, prostorske intervencije in živi mediji oziroma audio-video performansi. Danes ob sedmih bo v Centru in galeriji P74 otvoritev njegove razstave La Cour Du Domaine [La kur d domen] – Score for the found Orchestra. Pričujoča razstava je projekt v nastajanju, sestavlja pa ga več faz. Avtor se pri svojem ustvarjanju večkrat igra s konceptom iluzije, zato se lahko, glede na njegove dosedanje projekte, pripravite na pretres vaše koncepcije časa ali pa meja vaše percepcije.

Več o razstavi nam je povedal avtor, Davor Sanvincenti:

/////////////////////////////////////////////////////////////

Izjava se nahaja v posnetku celotne oddaje.

/////////////////////////////////////////////////////////////

Tisti, ki vam pogled uhaja v višave, se ob šestih zglasite v MSUM. Dragan Živadinov bo predaval o projektu Strategija objektila – orbitalizacija – drugi evolucijski dvig. Za aperitiv pred izstrelom v vesolje pa tole: »Ni več metafor, alegorij, simbolov, so znaki, sistemi, modeli, moduli!« Radovedneži, kar pogumno v MSUM.

V svoji glavi je flamenko plesala Nika Mahnič.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness