Angažirana poligonija

Kulturna ali glasbena novica
29. 3. 2019 - 15.10

Drage poslušalke in poslušalci, danes bomo v Kulturnih novicah bolj literarni, saj si bomo ogledali dva dogodka, povezana z literaturo. Projekt Poligonija je interdisciplinarna platforma za humanistično preučevanje družbenih problematik, ki je bil ustanovljen pod okriljem KUD Anarhiv. Cilj projekta je, da se te teme predstavijo v novem interaktivnem okolju brez spon institucionaliziranih okvirov. Od tu tudi ime projekta, ki v grščini pomeni več kotov oziroma več pogledov. Danes ob osmih bo v Trubarjevi hiši literature to preučevanje družbe potekalo v obliki branja odlomkov del, ki so snovala in transformirala sodobne poglede na tehnologijo in prihodnost človeštva. O zasnovi današnjega literarnega večera sodelavec projekta Poligon Kristjan Sedej:

izjava

Ob pojmu znanstvena fantastika najprej seveda pomislimo na futuristične svetove, polne čudovitih tehnologij in znanstvenega napredka. A bistvo sodobne znanstvene fantastike je v resnici v analizi družbenih procesov, ki jih z uporabo futuristike in novih realnosti sveta laboratorijsko izoliramo in preučujemo. O družbenih koreninah znanstvene fantastike Sedej:

izjava

Posledično nam znanstvena fantastika ponuja edinstven pogled v sodobno družbo in nam pomaga prepoznati in reševati kompleksne zagate človeške nravi:

izjava

Literatura in literarno ustvarjanje pa bosta cvetela tudi na Festivalu angažiranega pisanja Itn., ki bo potekal četrtega, petega in šestega aprila v Vodnikovi domačiji Šiška in Kinu Šiška. Festival, ki poteka že tretjič, slavi vse tiste pisce, ki v svojih knjižnih podvigih naredijo korak dlje in se posvetijo pozabljenim in zapostavljenim temam. V sklopu festivala bodo organizirali pogovore, predavanja, delavnice, menjalnico poezije, zajtrk z avtorji, obisk pisateljice iz tujine, igranje družabnih iger ter avtorske odrske postavitve knjig. O dogajanju na festivalu ena od organizatork Nika Kovač:

izjava

Organizatorji festivala menijo, da v literaturi prepogosto ostajamo v ustaljenih strukturah, ki ne preizprašujejo in kljubujejo družbenim strukturam.

izjava

Festival so sprva oblikovali kot mladinski festival, a so se kmalu odločili, da takšna oznaka ne sodi k vsebini dogajanja na festivalu.

izjava

Vabljeni torej naslednji teden v Šiško, da spoznate, kako z literaturo pustiti pečat v družbi.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness