BOWIE, HAMLET IN LITERODROM

Kulturna ali glasbena novica
11. 1. 2016 - 15.20

Po petkovem rojstvu nove plošče Blackstar, Davida Bowiea, je današnji ponedeljek zaznamovan z avtorjevo smrtjo. »Picasso pop glasbe« je uspel iz sebe izstisniti še zadnji dih, preden je zatisnil oči pod težo raka. Če si lahko kdo danes zapiše nesmrtnost v svoje ime, je to zagotovo on.

Nesmrtnost v naši zavesti pa si je zapisal tudi Hamlet, ki ga vsako stoletje, če ne celo desetletje, lahko razume drugače in ga na novo kontekstualizira. Nezmožnost uravnavanja sveta, ki je padel iz svojih tečajev, je še kako znana zagata. Tokrat se bo uspela manifestirati v stripovski obliki. Andrej Potrč se bo danes v Cankarjevem domu predstavil s svojim stripom Hamlet, s tem pa se bo otvoril dvomesečni festival Shakespeare za vedno. Festival bo vključeval predavanja, razstave, ter pesniške in glasbene večere. Potrča bo spremljala tudi otvoritev razstave, ki jo je pripravil Slovenski gledališki inštitut skupaj s Cankarjevim domom. Razstavo pa bo, prav nič hamletovsko, ob 20.00 v Cankarjevem domu otvorila ministrica za kulturo, Julijana Bizjak Mlakar.

 

Iz gledališkega in glasbenega odra pa se lahko kar hitro premaknemo k performansu. Na prvem predavanju Delegirani performans, delegirana arhitektura ob 13.00 na Filozofski fakulteti je Mechtild Widrich, umetnostna zgodovinarka iz Chicaga, v okviru seminarja Umetnost za skupnostno rabo - Spomenik, performans, obred, telo polemizirala s tezo, kako je danes delegirani performans prešel v delegirano arhitekturo. Bolj specifično vsebino svoje raziskave je predstavila avtorica sama.

Izjava se nahaja v posnetku.

Če se ob enih niste uspeli udeležiti njenega predavanja, pa ste lahko priča njenemu drugemu nastopu z naslovom Performativni spomeniki, ki bo jutri ob 18.00 v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.

 

Danes pa je potekala tudi tiskovna konferenca ob začetku mednarodnega festivala praks v razvoju Literodrom. Začel se bo v četrtek, 14. 1., trajal pa bo do sobote. Tokratni festival se fokusira na nemško govoreči prostor, na njegove sodobne oblike založništva in področje migracijske literature. Katere ideje združujejo festival, nam na kratko razloži Tibor Hrs Pandur.

Izjava

Nemško literaturo želijo razumeti tudi z migracijskega stališča. Povezavo migracijske literature z nemškim prostorom nam osvetli Uroš Prah.

Izjava

Na festivalu se bodo predstavili tuji avtorji, kot so pesnik Ricardo Domeneck, pisateljica Olga Grjasnowa, Sandra Hetzl in ostali avtorji s kompleksnim migracijskim ozadjem. Gre za avtorje, ki izhajajo iz različnih kulturnih prostorov, a živijo in ustvarjajo v Nemčiji. Nekaj o pisatelju Abudu Saidu, ki se bo prav tako udeležil dogodka, pove Uroš Prah.

Izjava

V petek pa bo izšla nova številka Idiota, v kateri bodo predstavljeni ustarjalci,ki jih bomo lahko videli na festivalu.

 

Novice je pripravila Ana.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness