DADA!

Kulturna ali glasbena novica
6. 3. 2015 - 15.10

V prostorih Umetnostne galerije Maribor se danes pričenja razstava naslovljena z imenom Even for Dada time is too abstract. Preden se sploh lahko lotimo vprašanj časa in abstrakcije v oči pade z veliko začetnico zapisana beseda Dada - beseda, ki marsikomu ni popolnoma jasna. Hugo Ball je že leta 1916 svoj Dadaistični manifest začel z opazko, ki pravi, da to, da je Dada novo umetniško gibanje, lahko razberemo iz tega, da o njej dotlej nihče ni vedel absolutno nič. Pa vendar - kljub temu, da se nahajamo v letu 2015, ostaja občutek, da o tem, kaj naj bi Dada bil, nimamo pojma. O tem kaj stoji za dadanjem nasploh in o tem, kaj lahko pričakujemo na razstavi, smo se pogovarjali s kustosinjo Tajo Toplak.

Dada.

 

No, poslušalci sedaj veste vsaj to, da je Dada bil, da je bilo mesto njegovega preteklika v Zurichu ter nenazadnje, da zdaj spet je, pri čimer pa ni nikjer drugje kot ravno tukaj in zdaj. Iz tega bi lahko sklenili, da je pač vedno že bil medtem, ko bi sama beseda v večji meri ohranila svojo nedoločenost. Morda kaj več od tega, da je, izvemo, če ponovno prisluhnemo naši kustosinji, ki nam razpostre ožji smisel današnje razstave.

Dada.

Hah...spet smo vas zavedli. Spet? Ste morda res mislili, da vam že od začetka ne povemo ničesar pametnega zgolj zato, ker smo neumni in nimamo pojma? Nak! Pri polni zavestu in vseprisotnem razumu smo vas iz lastne zlokotnosti pustili goreti v zubljih tesnobne nevednosti. Ne veste niti kaj smisel razstave je, kaj šele, kaj je Dada. Pa vendar...naša zlohotnost je morala imeti nek smisel, gotovo smo v našem početju sledili nekemu imperativu? No...več o tem, morda zveste iz poslednjega izusta kustosinje.

Dada.

Haha....nič pametnega vam nismo izustili, ker smo Dada, tako kot je Dada razstava in kot je Dada vse. Briga nas za vaše ugodje, briga nas, za poslušanost, naši predragi poslušalci. Naš obstoj ter vljudno navajanje faktov sta zgolj še dve prazni konvenciji, predsodka slaboumja prazne morale, ki ga je treba tako kot formo teh novic raztreščiti v večnem DA! Ah še vedno se sprašujete zakaj tako ravnamo z vami...naj vamo podamo zadnji odgovor in z njim zaključimo današnje novice.

DADA!

 

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.