Demokracija na ulici in v Drami

Kulturna ali glasbena novica
25. 9. 2015 - 15.10

Drevi se ob 20. uri v Mali Drami kani dogoditi premiera disidenta Josifa Brodskega, Demokracija, v režiji Matjaža Zupančiča. Besedilo, spisano že leta 1991, pa se z neverjetno natančnostjo priklaplja na današnjo družbeno stvarnost in vznika kot njen natančen premisek. Tranzicijski čas od totalititarizma do modela zahodne demokracije, ki ga politična satira beleži, zapiše zlasti padec neke ideologije in pasti demokracije. Slednja zbira, kopiči, sistematizira, beleži sledi ljudi, vstopne in izstopne točke in predvsem določi drugo demokracije, pa če je treba, tudi skozi fizične meje.

Izjava

Tekst, ki ni ne klasičen dramski tekst, niti postdramska forma, temveč serija neobičajnih dialogov, se daje gledališki uprizoritvi, da ga uredi. Od nje zahteva, da misli in subvertira kodificirane načine uprizarjanja.

Izjava

Trikratna Grumova nagrajenka, Simona Semenič, pa bo jutri zasedla dvorano Mladinskega gledališča, tokrat kot režiserka Skubičevega dela Hura, Nosferatu! Predstava, ki je sicer svetovno premiero doživela že konec avgusta v Bukarešti na mednarodnem festivalu NETA, pa tokrat kot ljubljanska različica premiere končuje festival Exponto. Oba avtorja preči nek avtobiografski moment, brezrezervno razkrivanje intimnosti in boj z epilepsijo. Skubica zadeva skozi izkušnjo starševstva, Simono Semenič skozi prvoosebno izkušnjo, popisano v performansih Jaz, žrtev, Drugič, Še me dej. Nenehna ogroženost, možnost trajnih poškodb in boj z birokratskim strojem so stalnice njene gledališke misli pa tudi življenja. Tako se pred nami zarisuje zanimiv spoj dveh umetnikov, predvsem pa gledališča in življenja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness