Dogaja ful mal

Kulturna ali glasbena novica
1. 12. 2014 - 14.10

Lahko bi rekli, da je medij plakata eden izmed najbolj viralnih medijev preteklega stoletja, medij, ki je nemara raztrosil več idej in zanetil več družbenega vpliva kot marsikatera druga tehnično reproducirana izrazna forma. Marsikateri plakat pa je v zadnjih dvajsetih letih pristal v arhivih revije Stripburger. Razstavna akcija Ofenziva iz arhiva, ki jo Stripburger drevi pripravlja v Kino Šiška, je tako neke vrste retrospektivna razstava umetnosti plakata oziroma grafik iz Stripburger arhiva. Glede na to, da gre za tematsko in izrazno široko razstavo, je projekt vsebinsko razparceliran na tri sklope. Govori Katarina Mirović, članica uredništva Stripburger.

* Izjava se nahaja v posnetku

Ker je plakat pravzaprav specifičen medij, ki ima lastno zgodovino, in ni le medij oglaševanja ter propangande, temveč tudi umetniški medij, je na mestu vprašanje, zakaj sta umetnost plakata in umetnost stripa v takšni neposredni povezavi. Mirović odgovarja.

* Izjava se nahaja v posnetku

 

Že pretekli teden pa so na sinoči končanim knjižnem sejmu predstavili raziskavo Bralna kultura in nakupovanje knjig v Republiki Sloveniji, ki je peti dokument te vrste v Sloveniji. Projekt je vodil Samo Rugelj, s pomočnikoma Miho Kovačem in Andrejem Blatnikom. In rezultati? Pravzaprav pri branju nič kaj novega. Število bralcev knjig se v zadnjih 15 letih ni pretirano spremenilo, leta 1998 je v zadnjem letu vsaj eno knjigo prebralo 61 odstotkov anketiranih, leta 2014 pa 58 odstotkov. Zmanjšalo se je sicer kupovanje knjig, leta 1998 sta prebivalka ali prebivalec kupila 3,2 knjige na leto, leta 2014 2,8 knjig. Število tistih, ki kupijo od 11 do 20 knjig na leto je iz sedmih upadlo na štiri odstotke, se je pa povečal bazen tistih, ki kupijo od štiri do deset knjig letno. Dvajset odstotkov pa je takih ljudi, ki imajo doma elektronske bukle, le dva odstotka pa kupujeta knjige pri slovenskih e-knjižnih prodajalcih. Raziskava je še pokazala, da se knjižni javni sektor po številu zaposlenih debeli, se pa seveda tanjša njegova javnoproračunska denarnica.

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness