Enakost in kultura

Kulturna ali glasbena novica
22. 5. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v petkovih Kulturnih novicah. Sindikat kulture in narave Slovenije Glosa, Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije VIR in Svobodni sindikat Slovenije SSS so včeraj javno pozvali vlado in državni zbor k enakopravni obravnavi delavcev v javnem in zasebnem sektorju. Kot opozarjajo, je ukrep čakanja na delo s pravico do nadomestila plače za javne delavce stopil v veljavo šele maja in ne 13. marca, kot to velja za vse druge delavce. Ob tem tudi poudarjajo, da je vlada s podaljšanjem ukrepa čakanja na delo s pravico do nadomestila plače vključila le nekatere dejavnosti v zasebnem sektorju, ne glede na dejstvo, da je kriza v enaki meri prizadela dejavnosti javnega sektorja. Izključitev dejavnosti javnega sektorja po mnenju piscev ne upošteva dejstva, da se mnoge javne službe financirajo iz tržnih dejavnosti. Zato sindikati vlado pozivajo k sprejetju nekaterih ukrepov, ki bodo omogočili enako obravnavo javnega in privatnega sektorja. Več o pozivu in predlogih je povedal Mitja Šuštar iz sindikata Glosa.

Izjava

Šuštar nadaljuje o možnih izboljšavah predlaganih koronapaketov:

Izjava

Zanimali sta nas tudi odzivnost in pripravljenost na sodelovanje s strani ministrstva za kulturo.

Izjava

Ministrstvo za kulturo bo danes objavilo ponovljen razpis za direktorja Moderne galerije, saj na javnem razpisu iz lanskega leta ni bil izbran nobeden izmed kandidatov. Na zadnji razpis so se po neuradnih podatkih prijavili dolgoletna direktorica Moderne galerije Zdenka Badinovac, umetnostna zgodovinarka in kustosinja Nina Jeza ter Jadranka Plut, ki je bila dalj časa umetniška vodja Galerije Alkatraz.

Včeraj je vlada v državnem zboru razrešila Staša Ravterja kot člana sveta Javne agencije za knjigo in kot nadomestnega člana imenovala Sebastjana Eržena. Poleg tega je vlada predlagala imenovanje novih članov v upravni odbor Prešernovega sklada. Nov upravni odbor naj bi sestavljali sledeči člani: Igor Grdina, Janko Kos, Mateja Komel Snoj, Sonja Weiss, Jurij Paljk, Bernarda Fink, Lovrenc Blaž Arnič, Jožef Muhovič, Robert Simonišek, Ženja Leiler Kos, Jože Možina, Marko Cotič, Katarina Klančnik Kocutar, Rok Andres in Barbara Drnač. Za komentar o sestavi odbora smo povprašali našega sodelavca Vida Beštra.

Izjava

Skratka, sami naši.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness