Enigme povsod

Kulturna ali glasbena novica
6. 9. 2017 - 15.10

Šesti september je očitno eden izmed tistih datumov v človeški zgodovini, okrog katerega se osredinjajo njeni ključni dogodki. Ali pa zgolj dogodki. 1223 let nazaj je prišlo do pomembne bitke na slovenskih tleh, in sicer bitke pri reki Frigidus oziroma Vipavi, kakor jo poznamo dandanes. Cesar vzhodnega dela rimskega imperija Teodozij I. je takrat dokončno utrdil krščanstvo v celotnem imperiju in z zmago popolnoma pokosil poganskega cesarja, vladajočega v Rimu, ki ga je podpiral tudi rimski senat. Teodoziju je pri zmagi pomagal sam bog v obliki vetra, burje. The more you know.

Današnji datum pa je primeren tudi za različna kulturna udejstvovanja. V Ljubljani se začenja festival Indigo, ki bo okrog problematike resnice in laži nanizal razstave, okrogle mize in interdisciplinarne umetniške dogodke. Danes bosta umetnika Borut Savski in Stefan Doepner predstavila svoji instalaciji, ki vključujeta svetlobne objekte in mobile. Cilj obeh umetnikov je ustvariti nekaj več globine in vsebine, kot jih ustvarjajo umetniški dogodki, ki se sicer odvijajo v centru. Dogodek bo potekal na trgu Francoske revolucije ob 20-ih.

V Galeriji Društva likovnih umetnikov na Bregu 22 pa se bo ob 20-ih odprla razstava Enigma, ki je produkt dela treh umetnic: Mire Špadijer, Diane Brennan in Edith Meusnier. Povezuje jih fascinacija nad lebdečimi objekti, nepričakovanim in dvoumnim. Pri ustvarjanju tako uporabljajo tudi učinke plastenja materialov in učinke luči. Med razstavljenimi predmeti bodo ornamenti, nakit, kamuflaže in ceremonialne oprave. Zanimalo nas je, čemu zanimanje za ceremonialne oprave in kakšne ceremonije so botrovale umetniškemu ukvarjanju s tovrstnimi oblačili. Odgovarja Dianna Brennan iz kolektiva umetnic.

Izjava

Umetniški produkti so v napovedniku opisani kot nekonvencionalni. V čem je ta nekonvencionalnost? Odgovarja Mira Špadijer iz kolektiva umetnic.

Izjava
Prav tako pa v razstavi prihaja do preobrazb razstavljenih predmetov, ki so posledica predvsem različnih pristopov umetnic do dela in umetnosti. Kako ti potekajo, odgovarja Diana Brennan iz kolektiva umetnic.

Izjava

Vabljeni torej v Galerijo Društva likovnih umetnikov danes ob 20-ih.

S semi pomembnimi zgodovinskimi dejstvi dneva in razstavami se je ukvarjala Anja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness