Festival, ki ga ne bo. Letos.

Kulturna ali glasbena novica
14. 1. 2016 - 15.03

Ta mail je prišel sa HRT-a:

Poštovana,
zahvaljujemo na Vašemu javljanju i zanimanju za Hrvatsku radioteleviziju.

Obavješćujemo Vas da se zbog ograničenih financijskih sredstava 20. izdanje Međunarodnoga festivala igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić- Starim tekstovima u pohode u 2016. godini neće održati. 

 

Zahvaljujemo na razumijevanju. 

 

S poštovanjem

 

Hrvatska radiotelevizija

RJ Komunikacije

Prisavlje 3

10 000 Zagreb

telefon: 01 634 3303

telefaks: 01 634 2961

e-adresa: hrt@hrt.hr

www.hrt.hr

V oddaji kulturne novice ste slišali:

 

Kot da ta teden ni bilo dovolj slabih novic, kajti že od ponedeljka se vleče smrtni vzdih, smo prejeli še novico, da se na Hrvaškem ugaša eden redkih dobrih festivalov. Redkih, kvalitetnih v svetovnih merilih. Prix Marulić, o katerem teče beseda, je festival radio drame in radijskih dokumentarcev, ki gosti najboljše iz svetovne produkcije sodobnih radio izdelkov s fikcijsko ali realno, dokumentarno tematiko. Zelo nenavadno koncipiran produkt hrvaške radiotelevizije se je vsako pomlad dogajal na otoku Hvaru. Poudarjena ambientalnost v zunanjih prostorih mediteranskega mesteca in kvaliteta del, ki se jih posluša na festivalu, se vrstita že dvajseto leto. Naj bi se sicer vrstila še naprej, a izgleda, da se festival kot vsaka dobra stvar, ki je sama po sebi razumljiva in potrebna obstoja – zaključuje. Festival naj bi namreč ukinili. O ukinitvi festivala smo se pogovarjali z njenim idejnim vodjo in legendo hrvaškega dokumentarnega in dramskega programa, Ljubo Pauzinom. Poslušajte, kaj dogaja pri sosedih.

 

*Izjava v posnetku oddaje. Ljubo Pauzin.

 

Iztok Kovač, umetniški vodja Centra kulture Španski borci in direktor Zavoda EN-KNAP, nikoli ne miruje. Tokrat nam v Španskih borcih ponuja Madžarski novi val. Dva mednarodna sodelavca njegove plesne skupine EN-KNAP danes in jutri pripravljata dva plesna dua. Več Iztok Kovač:

 

* Izjava v posnetku oddaje. Iztok Kovač 1.

 

Kovač je dodal tudi nekaj besed o plesnem izrazu omenjenih avtorjev.

 

* Izjava Iztok Kovač 2

 

In še to. Ne vemo, če bo kaj pomagalo, ampak v knjigarni Sanje pripravljajo branje poezije v podporo boju za življenje in svobodo Ashrafa Fayadha. Fayadh je 35-letni palestinski pesnik in kustos, ki živi v Savdski Arabiji, kjer je bil novembra 2015 obsojen na smrt. Tamkajšnje oblasti so namreč Fayadhavo pesniško zbirko Instructions Within vzele resno in iz nje dojeli, da se je avtor odpovedal islamu. Obtožili so ga tudi zaradi bogokletja. Pa zaradi promocije ateizma. O nepravičnosti sojenja pesniku s strani verskega sodišča pove največ podatek, da mu je savdsko sodišče v času sojenja in pripora odreklo pravico do odvetnika. Tako bodo v sklopu projekta worldwide reading danes na pobudo knjižnega festivala v Berlinu po vsem svetu potekala branja v podporo obtoženemu pesniku.
V knjigarni Sanje na Trubarjevi 29. v Ljubljani se bo branje pričelo ob 18-ih na Trubarjevi 29. Nam je mar za usodo Ashrafa Fayadha?

 

Novice je pripravila Iva Boras.

 

 

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.