Fine Art prodaja

Kulturna ali glasbena novica
16. 12. 2019 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Danes se ob 19. uri otvarja prodajna razstava galerije Visconti Fine Art “Klasično - Moderno”. Galerija je družinsko podjetje in deluje v spektru mednarodne in slovenske sodobne umetnosti ter klasične moderne umetnosti. Na razstavi bodo prvič pri nas predstavili eno zadnjih umetniških del Andyja Warhola z naslovom “Moonwalk”. Delo, ki je bilo sicer ustvarjeno leta 1987, ponazarja pomemben trenutek, ko je človek leta 1969 prvič stopil na Luno.

V zavidljivi zbirki galerije Visconti Fine Art se poleg del Andyja Warhola najdejo tudi grafike in dela domačih Metke Krašovec, skupine IRWIN, Jožeta Ciuhe ter tujih Kazimirja Maleviča, Alexandra Caldera, Louise Bourgeois, Joana Miroja in mnogih drugih. Ob tej priložnosti nas je zanimalo, kako je sploh možno v deželi s tako majhno kritično maso in ne preveč visokim standardom vzpostaviti prodajno galerijo in kako trg umetnin pri nas pravzaprav uspeva? Odgovarja umetnostna zgodovinarka Živa Škodlar Vujić, direktorica in soustanoviteljica Visconti Fine Art:

Izjava

Če se ustavimo pri umetniških delih, ki dosegajo visoke naklade reprodukcij, med bolj znanimi so ravno popartisti in denimo Salvador Dalí, kaj to pomeni za umetnostno tržišče, sploh v zadnjem času, ko je vedno več time-based arta oziroma umetniških performansov, ki so vezani na prostor in čas izvedbe, težje pa jih je zakupiti, nemogoče ponoviti, bolj slonijo na arhiviranju.

Izjava

Na kratko Škodlar Vujić o današnji razstavi:

Izjava

Kateri domači umetniki so najbolje prodajani? Kakšne cene dosegajo v primerjavi s tujimi umetniki in kako kotirajo na mednarodnem tržišču?

Izjava

Živa Škodlar Vujić še dodaja, da je zadržanost do privatnih prodajnih galerij v slovenskem prostoru velika - vendar naj bi takšne galerije ustvarjale most med umetniki in publiko, sodelovanje galerije z institucionalnimi prostori umetnosti pa je praktično neobstoječe. Tako rekoč ne gre le za prodajo umetniških del, temveč vzpostavljanje vrednosti.

Prav tako lahko v prihodnjih dneh stopimo v galerijo Društva likovnih umetnikov Ljubljana, ki tudi tradicionalno izvaja prodajno novoletno razstavo članov, vsak dan do 6. januarja. Kaj ljubljansko tržišče ponuja, preverite sami.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness