Fresh Street

Oddaja
4. 11. 2020 - 15.10

Od 2. do 5. novembra - tokrat v prilagojeni obliki prek spletne platforme Zoom - poteka 4. mednarodno strokovno srečanje za razvoj uličnih umetnosti Fresh Street, ki ga organizirajo evropska mreža za cirkuške in ulične umetnosti Circostrada, francoski center za cirkus, ulično umetnost in gledališče Artcena ter italijanska nacionalna zveza uličnih umetnosti FNAS. Na letošnji ediciji z naslovom Space In Between sodeluje več kot 80 profesionalnih umetniških ustvarjalcev, festivalskih selektorjev, kulturnih menedžerjev, pedagogov in ostalih strokovnjakov s področja sodobnih uličnih umetnosti.

Circostrada je bila ustanovljena leta 2003, od danes pa se je v mrežo vključilo že več kot sto članic iz 35 držav, ki razvijajo in širijo znanje o obeh vejah ustvarjanja. Glavni namen mreže je izmenjevanje in zbiranje znanj in izkušenj s področja tako imenovane “žive” umetnosti, pri kateri so performerji v neposrednem stiku z gledalci. Goro Osojnik, predsednik in umetniški vodja Gledališča Ane Monro, ki je ena izmed enajstih ustanovnih članic Circostrade, predstavi svoj prispevek na letošnjem srečanju. 

Izjava

Osojnik opiše delo in pretekla srečanja v organizaciji Circostrade.

Izjava

Letošnje srečanje je otvorila Vida Cerkvenik Bren, gledališka režiserka, umetniška vodja Kulturno-umetniškega društva Ljud. V uvodnem nagovoru je izpostavila, da se je v tem - statičnem ‒ času mnogim ustvarjalkam in ustvarjalcem začelo porajati vprašanje o njihovem nomadskem življenju, neprestanem premikanju po svetu in s tem povezanem ekološkem onesnaževanju. Mnoge in mnogi so tako poudarek svojega nadaljnjega dela začeli preusmerjati k lokalnim skupnostim in delovanju v svojem domačem okolju. Njihovo ustvarjanje, so opazili, s tem postaja tudi bolj politično. Dober primer tega je majhna otoška skupnost v bližini irskega Galwaya, ki jo je Goro Osojnik obiskal na lanskem srečanju. 

Izjava

Osojnik pokomentira še spletno okolje, v katerem se letos odvija srečanje Fresh Street.

Izjava

Tudi Cerkvenik Bren deli svoje razmišljanje o spletnem srečevanju, ki je, kot ugotavlja, za ulične umetnike in umetnice nekaj novega in tujega. Prav zato ponuja možnost drugačnega pogleda na ustvarjanje, sodelovanje in umeščanje v zanje neobičajen prostor komunikacije. 

Izjava

 

Ulične umetnike in umetnice si ponovno želi ugledati Hana.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness