Glasovne pokrajine

Kulturna ali glasbena novica
9. 4. 2015 - 15.10

Pri založbi Beletrina je posthumno izšla obsežna avtobiografija slovenskega režiserja Petra Zobca z naslovom Vsi drugi se imenujejo ljubezen. Zobec je pomembno sooblikoval pokrajino slovenskega in jugoslovanskega filma, bil pa je znan predvsem kot režiser tako imenovanih masovk. O izidu knjige smo se pogovarjali z njenim urednikom, Marcelom Štefančičem, jr.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Zobec kot ključni soustvarjalec jugoslovanske in slovenske filmske zgodovine pa lahko zagotovo poleg osebne zgodbe ponudi tudi vpogled v zakulisje takratnega filmskega ustvarjanja.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Izidu avtobiografije in Petru Zobcu je tudi posvečen današnji večer v Slovenski kinoteki, kjer bo ob 19. uri projekciji njegovih dveh kratkih filmov Lan in Kres sledila okrogla miza z gosti.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Filmsko obarvan bo tudi večer v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Ob 18. uri bo prikazan film Loredane Bianconi: Se spominjate revolucije? Film, ki prikazuje pričevanja štirih vodilnih aktivistk rdečih brigad v Italiji, ne glede na zgodovinsko gledano sicer oddaljena sedemdeseta leta naslavlja aktualno problematiko demokratične reprezentacije v današnji Italiji in opozarja na nezmožnost emancipacije v današnjem režimu neoliberalnega globalnega kapitalizma. S pesnikom in avtorjem teksta v spremljajoči zloženki, Bojanom Vasićem, se bo pogovarjala Nina Cvar.

 

V galeriji ŠKUC bo drevi ob 20. uri otvoritev skupne razstave umetnikov, ki svoja dela prepletajo s pojmom glasu. Glas, kot tudi nosi ime razstava, kot medij prenosa pomena povezuje na eni strani vir in naslovnika, vendar ga je nemogoče enostavno pripisati enemu ali drugemu, ravno nasprotno, v svojem bistvu je lahko tudi samostojna entiteta. Koncept razstave nam je predstavil njen kustos, Vladimir Vidmar.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kaj je tisto, kar povezuje umetnike in kako so v svoji praksi uporabili medij glasu?

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.