Gledališče in politika

Kulturna ali glasbena novica
3. 9. 2015 - 15.10

Slovensko mladinsko gledališče v visokojubilejno šestdeseto sezono stopa z novim umetniškim vodjem, Goranom Injacem, in odmikom od klasičnega teatra. Kot je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal Injac, bodo poskusili relativizirati in preizprašati samo institucijo teatra s produkcijske plati. Fokus naj ne bi bilo le gledališče, temveč družbeni simptomi, prikazani skozi performativne postopke. Več pa naj bi bilo tudi sodelovanja z neodvisno produkcijo.

Da lahko med performativne postopke sodi tudi najelementarnejši biološki proces, kot je dihanje, pa priča predstava Zraka!, ki se v prostorih Slovenskega mladinskega gledališča, natančneje v dvorani Stara pošta, premierno uprizarja drevi. Predstava Zraka!, ki jo podpisuje soavtorstvo Janeza Janše, Boštjana Narata, Irene Prede ter Irene Tomažin in ki nastaja v produkciji Maske ter koprodukciji Mladinskega gledališča, skuša preko performativnih postopkov vzpostaviti refleksijo tega nezavednega skupnostnega procesa. Kot pravi Narat:

* Klikni in prisluhni

Zraka! tako preko vstopa biopolitične tematike v performativni postopek odpira politično vprašanje skupnega. Kot je še poudaril Narat, pa materiala za predstavo tako rekoč ni bilo, zato ga je bilo med ustvarjanjem treba šele izumiti. Na vprašanje, ali bi nastop dihanja in zraka kot uprizoritvene teme in postopka lahko interpretirali tudi kot poskus dovoda svežega kisika ustaljenim uprizoritvenim postopkom - kajti zanimivo je, da bo naslednji teden v Kinu Šiška uprizorjena predstava Metamorfoze 3: Retorika avtorjev Bare Kolenc in Ateja Tutte, ki tematizira fenomen govora, ter da je strokovna žirija letošnjega bienala sodobnega plesa, Gibanice, nagrado podelila Ireni Tomažin za predstavo Okus tišine vedno odmeva, ki tematizira fenomen glasu - Narat odgovarja:

* Klikni in prisluhni

 

Odpiranje gledališča političnemu pa se danes ob 20.00 dogaja v prostorih Stare mestne elektrarne. Tam bo potekala odprta diskusija in se vzpostavljala platforma o možni pomoči prihajajočim beguncem. Ta se je namreč že začela med nedavno končanim festivalom Mladi levi, kjer so za begunce zbirali finančne prispevke in iskali strateške rešitve. O konkretnih rezultatih in idejah govori Alma Selimović iz Zavoda Bunker, moderatorka današnjega foruma.

* Klikni in prisluhni

Pa vendar, ali želi forum, na katerega so povabljene številne nevladne organizacije in tudi posamezniki, ostati le na kulturno-humanitarni ravni ali tudi izvajati konkretno politično delovanje?

* Klikni in prisluhni

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.