Inovativni dobri mož

Kulturna ali glasbena novica
6. 12. 2016 - 15.10

V duhu prvega decembrskega dobrega moža je bila včeraj v londonski galeriji Tate britanski umetnici Heleni Marten podeljena Turnerjeva nagrada. Prejela jo je za svoje delovanje v preteklem letu s poudarkom na multimedijski inštalaciji, ki so jo v galeriji označili za poetično in slikovito. Inštalacija je zasnovana kot kolaž vsakdanjih predmetov, ki pa v vlogi umetniške kompozicije postanejo abstraktni, lahko tudi tuji. Umetnica je v zahvali omenila, da je priznanje še toliko pomembnejše zaradi krčenja sredstev za umetnost na eni in izrabe umetnosti v populistične namene na drugi strani.

Zanimivo umetnostno dogajanje se danes ob devetnajstih obeta v galeriji Kapelica. Potekal bo namreč performans ob odprtju razstave Dokler ne umrem / Until I die ruskega umetnika Vtola. Ime se nanaša na zvočni objekt, ki ga je umetnik ustvaril kot svoj klon. Poganja ga namreč umetnikova kri, ki jo je v ta namen zbiral kar pol leta. Na vprašanje, ali je pri ustvarjanju objekta prišlo do kakšnih težav, je odgovoril:

Zvočni objekt bo razstavljen do petka oziroma dokler ne preskoči zadnji elektron v krvi.

Če pa vam umetnost danes ne diši, se lahko ob devetnajstih v Živku Škvotcu udeležite bralnega seminarja o tehnologiji xlr8 ur december, ki ga organizira Inštitut za delavske študije. Ustvarjalci seminarja obljubljajo, da bodo Človeka utapljali v ledeno mrzli vodi kibernetskega feedback loopa. Na današnjem srečanju se bo debatiralo o Manifestu za akceleracionistično politiko. Kaj to je, nam je pojasnil koordinator seminarja Aljaž Zupančič.

Pod črto lahko rečemo, da je bil letos Miklavž zelo inovativen.

Kulturne novice je pod oddaljenim očesom Aleša Mendiževca sestavila vajenka Anja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness